Bakan Ergün: Dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduk

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2011 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''2010 yılında yüzde 8.9 oranında büyüyerek, dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduk'' dedi.Gebze Sanayici ve İşadamları Derneğince (GESİAD) Osman Hamdibey Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Özel Vefa Ödül Töreni''nde konuşan Bakan Ergün, Vefa Özel Ödülü alan merhum Muhsin Yazıcıoğlu'na Allah'tan rahmet diledi.

Bu tür törenlerin, başarının takdir görmesi açısından son derece önemli olduğunu belirten Ergün, marifetin iltifata tabi olduğunu, başarılı, faydalı ve güzel işler yapan insanları takdir ve teşvik etmenin, toplumda yeni başarıların kapısını aralayacak olan bir özellik olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, son 8.5 yılda ekonomik, sosyal ve siyasi açılardan çok önemli bir değişim yaşadığını dile getiren Ergün, eski ezberlerin bozulduğunu, statükocu anlayışın yerini değişim algısının aldığını, ülkenin kabuğunu kırmaya ve sınırlarını aşmaya başladığını kaydetti.

Değişimin olumlu etkilerini A'dan Z'ye her alanda izlemek ve keşfetmenin mümkün olduğunu savunan Bakan Ergün, ''Özellikle iş dünyamızın son yıllarda yaşadığı değişim, son derece çarpıcı bir örnek teşkil etmektedir'' dedi.

''Artık iş adamlarımız, yerel düşünmeyi terk etmiş, hedeflerini küresel bir düşünceyle belirlemeye başlamışlardır'' diyen Ergün, şöyle devam etti:

''Nasıl ki kendi gölgesinden korkan devletin yerine kendine güvenen bir devlet gelmişse, iş dünyamız da güven kazanmış ve dış pazarlara daha agresif bir şekilde açılmışlardır. 2002'de ihracat yapmayı aklından bile geçirmeyen birçok firmamız, bugün daha fazla ihracat yapmanın hesabı içindedir. 2002'de sadece 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, bugün yıllık 130 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşmıştır. Özellikle komşu ve çevre ülkelerle olan ilişkilerimizde yaşanan iyileşme, ticari ilişkilerimize de doğrudan yansımıştır. Mesela 2010 yılında, tarihi bağlarımız olan Kazakistan ile dış ticaret hacmimiz 2002'ye göre 10 kat artmıştır. Ancak biz 2010 yılında ulaştığımız 3.3 milyar dolar seviyesini de yeterli bulmuyoruz, birkaç yıl içinde, bu rakamı 10 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğimize inanıyoruz.''

-İHRACATTA ARTIŞ-

Ergün, 2002 ile 2010 yılları kıyaslandığında Kuzey Afrika'ya yapılan ihracatın 6, Güney Amerika'ya yapılan ihracatın 10, yakın ve Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın ise 7 kat arttığına dikkati çekerek, ''Türkiye gibi gelişmekte olan ve dışa açık bir ekonomi modeliyle hareket eden ülkeler için, büyümenin en önemli parametrelerinin başında ihracat geliyor. Kamunun ve hizmet sektörünün faaliyetleri de elbette son derece önemlidir, ancak reel sektör ve ihracat, bu işin olmazsa olmaz bir özelliğe sahiptir'' diye konuştu.

Yunanistan'ın yaşadığı sıkıntıların temelinde, ekonominin yükünün kamu ve hizmet sektörün omuzlarına yıkılmış olmasının yattığını belirten Ergün, şunları söyledi:

''Güçlü bir sanayi ve dinamik bir reel sektör oluşturamayan, KOBİ'lere önem vermeyen, ekonomik büyümeyi kamu harcamalarına endeksleyen ve ihracatının niteliğini artırmayan her ülke, bu gibi sorunlarla karşılaşabilir. Türkiye'nin 2001 krizini yaşama nedenleriyle Yunanistan'ın bugün yaşadığı sıkıntılar, aslında birbirine çok benziyor. Biz, o krizden ders çıkardık, yapısal reformları hayat geçirdik, bütçe gelir ve giderlerini kontrol altına aldık ve özel sektöre gereken önemi verdik. Yapısal reformları hayata geçirdiğimiz için, dünyayı derinden sarsan küresel krizde, son derece başarılı bir performans sergiledik. 2010 yılında yüzde 8.9 oranında büyüyerek, dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduk.''

-2023 STRATEJİLERİ-

Ergün, ''Makro ekonomik gücümüzü reel sektörün rekabet şartlarına daha iyi yansıttığımız zaman, 2023 hedeflerimize ulaşmamız çok daha kolay olacaktır'' diyerek, geçmişte ay sonunda memur maaşlarının yatırılıp yatırılamayacağının tartışıldığı, bugün ise önünü gören, geleceğini tasarlayabilen, 2023 yılı için stratejiler belirleyen bir Türkiye olduğunu dile getirdi.

Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki en temel farkın ve en büyük kazanımın, güven ve istikrar ortamının tesis edilmesi olduğuna vurgu yapan Bakan Ergün, geçen yılın Nisan ayında 4.5 milyar lira açık veren bütçenin, bugün seçim ortamında olunmasına rağmen 1 milyar lira fazla verdiğini bildirdi.

Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Seçim ortamında olmamıza rağmen, kısa vadeli çözümler yerine kalıcı çözümlere odaklanmaya devam ediyoruz. Hükümet olarak, reel sektöre sıkıntılarını bir müddet unutmalarını sağlayacak sakinleştirici haplar dağıtmıyor, bunun yerine kalıcı tedaviler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl, özellikle reel kesimin çağa uygun bir dönüşüm yaşaması için strateji belgelerini açıkladık ve uygulamaya başladık. Önce sanayi strateji belgesini, ardından otomotiv ve makine sektörleri için hazırladığımız strateji belgelerini sizlerle paylaştık. 2011-2013 dönemi için hazırlanan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planını kamuoyuna açıkladık. Bu strateji belgelerinin etkileri zaman geçtikçe daha iyi anlaşılacak, orta ve uzun vadede çok olumlu sonuçlar alınacaktır. Bu yılın ikinci yarısında 100 bin işletme için yeni bir kredi faiz destek programı başlatacağız. 50 bin lira üst limitli bu programdan, bir önceki programdan yararlanmayan işletmelerimiz yararlanacak.''

ÖDÜL TÖRENİ-

Ergün, GESİAD'ın kuruluşundan bu yana, her yıl geleneksel olarak düzenlediği, Gebze ve Türkiye genelinde başarılı kişi, kurum ve kuruluşlara ödüllerini verdi.

Vefa Özel Ödülüne layık görülen helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ödülünü eşi Gülefer Yazıcıoğlu, GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Halit Uçar'dan aldı.

Bakan Ergün, buradaki törenin ardından Osman Yılmaz Mahallesi'ndeki Kars-Ardahan-Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği'nin açılışını da yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber