Kredi kartında taksite boğulduk

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Haziran 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu tür harcamada taksitlinin payı yüzde 44,7'ye çıktı. Son dönemde tüketime yönelen Türk halkı, kredi kartında da tehlikeli bir dönüşüm yaşıyor. Kredi kartı kullanımında taksitli alışverişlerin oranı yüzde 44,7'ye çıkarak rekor kırdı. Henüz kazanılmamış gelirin ipotek altına alınması anlamına gelen taksitli alışveriş, yeni bir kredi kartı batağının ön habercisi olarak nitelendiriliyor. Yine, kredi kartı harcamaları, geçen yılınmayıs ayına göre bu yılın aynı döneminde 36,5 milyar liradan 46,1milyar liraya çıktı.

3,9 puanlık artış var

Bu oran kredi kartlarındaki artışın, tüketici kredilerinde görülen yüksek artış hızının altında kaldığını, ekonomi yönetiminin belirlediği sınırı aşmadığını gösteriyor. Dolayısıyla kredi kartı harcamalarını kısmayı gerektirecek bir durum şimdilik sözkonusu değil. Ancak kredi kartının kullanım biçimi tehlikeli bölgelere girildiğini işaret ediyor. Son bir yılda kredi kartından yapılan taksitli alışverişler yüzde 34,5 gibi oldukça yüksek bir oranda artarak 15,3 milyar liradan 20,6 milyar liraya çıktı. Karttan peşin yapılan alışverişler ise sadece yüzde 14,7 oranında arttı. Toplam kredi kartı harcamaları içindeki payını yüzde 40,8'den 44,7'ye çıkarttı.

Önlem gelebilir

Bankalar taksite bağlanan harcamalar sayesinde geliri garanti altına alırken tüketiciler biriken taksitler nedeniyle adım adım batağa yaklaşıyor. Taksitlerin birikmesi, kart harcamalarındaki artışları kısmen de olsa frenliyor. Ancak artan taksitler, vatandaşın 7-8 aylık gelirini önceden ipotek altına aldığı için gelirde yaşanacak azalma riski, kart batağını çabuklaştırıyor. Yetkililer, bu tür harcamayı frenlemeye yönelik önlemler alınabileceğini bildirdiler.

HABER: Erdoğan SÜZER/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber