Doğubeyazıt: Heves var, öğrenci var ama gidecek sınıf yok

Haber Giriş : 14 Nisan 2005 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde binlerce çocuk, derslik olmadığı için okula gidemiyor. İlköğretim çağına gelmiş birçok çocuğa 9 yaşında sıra geliyor Her yıl 1400 mezun veren ilköğretimden çıkanları aynı sorun bekliyor. İlçedeki 2 lise 180 kişi aldığı için her yıl binlerce çocuk, çaresiz öğrenime ara veriyor.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine geldiğimde bu kadar vahim bir tabloyla karşılaşacağımı bilmiyordum açıkçası. Kimi tıklım tıklım sınıflarda üst üste eğitim görmeyi başarıyor!.. Kimine ise yaşıtlarını, camların ve kapıların demir parmaklıkları ardından özlemle seyretmek düşüyor... Çünkü ilçedeki 4 bin çocuk hayata o yaşlarında 'kayıp' başlıyor. Öğrenim görme şansı yakalayanlar ise, 'sığabilecekleri' bir sınıf olmadığı için okula gidemiyorlar. Ağrı'nın 103 bin nüfuslu Doğubayazıt ilçesinde, okul çağındaki öğrenciler eğitim alabilecekleri bir okul arıyorlar. Merkezde ve köylerde toplam 118 ilköğretim okulu var. Kocaman ilçede bulunan lise sayısı ise sadeceiki. Biri genel, diğeri ise endüstri meslek lisesi. Halen 23 bin öğrencinin eğitim gördüğü Doğubayazıt'ta 1172'si kız olan 4 bin öğrenci ise sınıflarda 'yer olmadığı için' okula gidemiyor.

LİSEYE DEVAM EDEMİYORLAR
Öğrenciler, ilköğretim okulunu bitirdiklerinde de ikinci bir sorunla karşı karşıya kalıyorlar. Çünkü ilköğretim okulları her yıl 1200 ila 1400 arasında mezun veriyor. Ancak ilçenin tek genel lisesine, yılda sadece 180 kayıt yapılabiliyor. Bu nedenle öğrenci 'istemesi'ne rağmen eğitimine devam edemiyor. Eğitim sıkıntısının en üst düzeyde yaşandığı ilçede, her yıl artan öğrenci sayısı nedeniyleilköğretim çağına gelmiş 7 yaşındaki çocukların büyük bölümü derslik olmadığı için okula gidemiyor. Bunların yerine bir önceki yıllardan okula başlayamayan öğrencilere öncelik veriliyor. Bu nedenle birinci sınıftan öğrenimine başlayan öğrencilerin yaşı 9'u buluyor.

TEMİZLİĞİ DE KENDİLERİ YAPIYOR
Doğubayazıt'ta okula gidebilen diğerlerine göre 'şanslı' olan çocukların durumu da içler acısı. 70-80 mevcutlu sınıflarda çocuklar, 5'er kişi oturdukları sıralarda üst üste ders yapmak zorunda kalıyorlar. Atama yapılmadığı için personeli olmayan okulların temizliğini de çocuklar yapıyor. Öğrenciler; teneffüslerde nöbetleşe olarak, sınıfları ve koridorları süpürüp, siliyorlar.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber