Kılıçdaroğlu: 1 milyon aileye bin 500 lira bina yalıtım yardımı yapacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2011 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 milyon yoksul aileye, hane başına bin 500 TL bina yalıtım yardımı yapacakları vaadinde bulundu. İklim fonu oluşturacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, 2023 yılı hedeflerinin toplam elektriğin yüzde 30'luk dilimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, İzmir'deki Kaya Termal Otel'de düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin "Küresel İklim Değişikliği" raporunu açıkladı. "Herkes için Sürdürülebilir Kalkınma" başlıklı raporu, Dr. Barış Karapınar hazırladı. Kılıçdaroğlu, her alanda çözüm önerileri hazırlayan bir parti olduklarını söyledi. CHP Genel Merkezi'nin son 6 aydır bir üniversite gibi çalıştığını belirten Kılıçdaroğlu, her konuda iktidara en hazır parti olduklarını iddia etti. Dokuz yıldır ülkeyi yöneten AK Parti'nin, iklim konusunda düşündüklerini çıkıp söylemediğini belirten Kılıçdaroğlu, kalkınmayı doğaya rağmen değil, doğayla birlikte sağlayacaklarını ifade etti.

BİN 500 LİRA BİNA YALITIM YARDIMI

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda dört yıl içinde 1 milyon yoksul aileye, bina kaynaklı enerji kayıplarını ve ısınma giderlerini azaltmak için bin 500'ir lira yalıtım yardımı yapacakları vaadinde bulundu. Yalıtım için kullanılan teknolojinin Türkiye'de üretilmesini sağlayacaklarını da belirten Kemal Kılıçdaroğlu, ?Bu yatırımla hem 10 binlerce insanımıza yeni yeşil ekonomide çalışma olanağı oluşturulacak hem de çok önemli yakıt tasarrufu sağlayacağız.? dedi. Daha önce ekonomi ve tarım raporlarını açıkladıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, ?Geçmişte CHP, 'Kkonuşuyor ama çözüm üretmiyor' diye eleştirilirdi. Her konuda çözüm üreten bir partiyiz.? şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, raporu İzmir'de duyurmalarının sebebini ise, ?İzmir, çevre konusunda Türkiye'de en ağır bedel ödeyen kentlerden birisi.? olarak açıkladı.

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin çevre dönüşümü hazırlamaktan uzak olduğunu öne sürdü. AK Parti'nin çevreyle tek ilişkisinin rant üzerinden kurulduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: ?Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 88 gibi çok büyük bölümü, fosil kaynaklardan sağlanıyor. Bizim hedefimiz, bunu yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktır. Hedefimiz nükleer enerji değildir, 2023 yılında enerjinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşturmaktır.?

SORULAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ?İzmir kokuyor. Siz de kokuya duyarlı mısınız? İzmir kokuyor mu?? sorusuna değinen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, askerliğini Bornova ilçesinde yaptığını, o dönemde denizde çok kötü koku olduğunu kaydetti. Sonraki yıllarda belediye başkanlığı yapanların o kokuyu büyük ölçüde giderdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, ?Bir sefer bir ülkenin başbakanının, bir kente gelirken 'Kokuyor' demesi doğru değil. İnsana saygı duyacaksınız. Bunu söyleyen Başbakan, acaba neden belediyenin yatırımlarını engelliyor? Belediye yatırım yapacak, 'Hayır yapma', baraj yapacak, 'Hayır yapma' deniyor. Sen yap, 'Hayır ben de yapmam.' Dokuz yıl geçti, İzmir'e ne yaptınız, engellemenin dışında?? diye konuştu.

Gazetecilerin, ?Cezalandırılan bir İzmir var dediniz. Başbakan Erdoğan'ın, İzmir ödenek alamadığını ispatlarsa görevi bırakacağını söylemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?? sorusuna ise şöyle cevap verdi: ?Sayın Erdoğan, ödeneğin ne olduğunu biliyor mu? Ödenek ayrı, proje ayrı. İkisini birbirine karıştırıyor. Siz proje hazırlayıp gönderiyorsunuz, DPT onaylayacak mı? İzmir'in parası var, ödeneğe ihtiyacı yok. İzmir'in projelerinin engellendiğini ispat edersem kendisi istifa eder mi??

"İktidara gelmeniz durumunda HES projelerini iptal edecek misiniz? Madencilik Kanunu'nda değişiklik yaparak altın madenlerinin önüne geçecek misiniz?? sorularına karşılık da Kılıçdaroğlu, ÇED raporu bulunan ve çevreye duyarlı HES'lere dokunmayacaklarını söyledi: ?Verilen hakların geri alınması, ciddi maliyetler getirecek. Eğer çevreye, doğaya zarar veriyorsa maliyeti ne olursa olsun iptal edeceğiz. Altınla ilgili duyarlılığımızı sürdüreceğiz. Bu konuya duyarlı bir kitleyi Ankara'ya sokmadılar.?

?Yeni anaya gündemde. Çevreci anayasa diyebilir miyiz?? sorusuna da şu cevabı verdi: ?İktidara en yakın partiyiz dedik. Sonuçta seçim süreci, sandıktan çıkana saygılıyız. Projelerimizle halkın önüne çıktık. İktidar olacağımıza inanıyoruz. Yeni anayasa çevreci olacak mı? Eğer anayasa değişikliğiyle bir çevre korunacaksa niye olmasın? Bizim anayasa değişikliği çalışmamız AK Parti'den farklı, her kesimin katılımıyla yapmayı hedefliyoruz. Sivil toplum kuruluşları, yeni anayasada çevreyle ilgili bir madde istiyorlarsa neden olmasın??

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ?Kanal İstanbul ve İzmir Karaburun yarımadasını ikiye bölme projelerinin çevreye etkileri olur mu?? sorusuna karşılık, Kanal İstanbul projesini yapmanın mümkün olmadığını savundu. Kılıçdaroğlu, ?Neden Montrö Boğazlar Sözleşmesi var? Gemiler, klavuz almak zorunda bile değil. Hangi ülkeyi ikna edeceksiniz? Biz bu projeyi gündemimize bile alamadık. Yarımadayı ikiye bölmek. Niye bölüyorsunuz? İzmir'in bekleyen çok projesi var.? dedi.

Daha sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise pis koku, hava kirliğili ve çöp problemi iddialarına cevap verdi. Kocaoğlu, hava kirliliği ve çimento fabrikaları konularının İl Çevre Müdürlüğü'nün yetki alanına gidiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber