Sözleşmeli er veya erbaş alımı için yönetmelik yayımlandı, şimde de yönerge beklenecek

Türk Silahlı Kuvvetleri ve bağlı birliklerde istihdam edilecek, sözleşmeli erbaş ve erlere ilişkin 6191 sayılı Kanun, 22 Mart 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Kanun ile genel düzenlemeler yapılmış, Kanunun 9. maddesi gereğince daha detaylı düzenlemeler, yönetmeliğe bırakılmıştı. İkinci mevzuat olan yönetmelik bugün yayımlandı. Yönetmelikte; sözleşmeli er temin etmekten sorumlu birimler, sözleşmeli erbaş ve erlerde aranacak nitelikler, ?sözleşmeli erbaş ve er olur? belgesi düzenleme esasları, müracaat şekli ve zamanı, müracaatın kabul edilmesi gibi hususlar yer almıştır. Ancak yönetmeliğe göre bazı hususlar yönergede düzenlenecek olup, sözleşmeli er veya erbaş alımı, bu üçüncül mevzuat düzenlemesi sonrasında sonrasında yayımlanacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Haziran 2011 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖNETMELİĞE GÖRE MÜRACAAT ZAMANI

Yönetmelik müracaat esaslarını iki ye ayırmıştır.

Askerlik hizmetini yaparken başvuru: Yayımlanan duyurulara göre, askerlik hizmetini yaparken sözleşmeli er şartlarını haiz ve istekli olanlar, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca yayımlanan duyurularda yer alan müracaat tarihlerinde, dilekçe ile şahsî dosyalarının muhafaza edildiği ilk amirlerine müracaat ederler. Müracaatlar; personelin bağlı olduğu alay (ve eşidi) veya müstakil tabur (ve eşidi) komutanlıkları ile eşidi kurum amirliklerinde toplanır. Bu makamlardan daha üst makamlara doğrudan bağlı birlik, karargâh ve kurumlarda görevli olanların müracaatları; tugay, tümen, kolordu, ordu (ve eşidi) komutanlıkları ile eşidi kurum amirliklerinde ve jandarma bölge komutanlıklarında; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile Millî Savunma Bakanlığında ise Personel Başkanlıklarında toplanır. Müteakiben söz konusu başvurular kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından temin için görevlendirilen komutanlıklara gönderilir.

Terhisten sonra başvuru şekli: Terhis olduktan sonra sözleşmeli er olmak isteyenler kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca yayımlanan duyurularda yer alan müracaat tarihlerinde; bir dilekçeye, terhis çizelgesinin bir suretini de ekleyerek doğrudan kuvvet komutanlıkları veya Jandarma Genel Komutanlığı yahut Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından temin için görevlendirilen komutanlıklara müracaat ederler.

DEĞERLENDİRME NEYE GÖRE OLACAK?

Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için kendi birlik komutanlıkları tarafından"Sözleşmeli Er Olacaklar İçin Nitelik Belgesi" doldurulacaktır. Bu belgeyi görmek için tıklayınız.

Askerlik hizmetini yaparken müracaat eden adaylar ile askerlik hizmetini tamamlamayı müteakip müracaat eden adaylardan sözleşmeli er olabilmek için Yönetmelikte yer alan niteliklere haiz olanlar, müracaat kabul heyetince; ön sağlık muayenesi ile yönergelerde belirlenecek fiziki kabiliyet testi ve mülakata tabi tutulur. Ön sağlık muayenesi, fiziki kabiliyet testi ve mülakatta başarılı olanlardan kontenjana girenler, ilgili komutanlıklar tarafından sağlık raporu alınması maksadıyla tam teşekküllü askerî hastaneye sevk edilir.

Müracaatların şekli, kabulü ve sıralamasıyla ilgili esaslar kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının düzenlemeleri çerçevesinde belirtilir. Terhis belgelerinde "Sözleşmeli Erbaş ve Er Olur" kaydı olanlar, yapılacak değerlendirmeler sonunda aldıkları puanları eşit olan adaylar arasından tercih edilir.

Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından temin için görevlendirilen komutanlıklarca, ilgili makamlardan intikal ettirilen başvuruları, fiziki kabiliyet testi, mülakat sonuçları, sağlık raporları incelenir. Müracaat eden personelin güvenlik soruşturması yapılır.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

22 Mart'ta kanun yayımlandı. 8 Haziran 2011 tarihi itibariyle ise yönetmelik yayımlandı.

Yönetmeliğin 29. maddesinde "Bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde değinilen veya ihtiyaç duyulan hususlar; en geç bu Yönetmeliğin yayımını takip eden altı ay içinde kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından çıkarılacak yönergeler ile açıklanır" hükmü yer almaktadır.

Yönetmeliğe göre;
- Müracaat edenlerin işlemlerini yürütmek üzere oluşturulacak müracaat kabul heyetinin nitelik ve sayısı,
- Fiziki kabiliyet testi ve mülakat,
yönerge ile belirlenecektir.

Bu yönerge oluşturulmadan ilana çıkılacağını düşünmemekteyiz. Yönetmelik 6 aylık bir süre öngermesine rağmen, kuvvet komutanlıkları daha kısa bir sürede de yönerge çıkarabilir. Yönergeler hazırlandıktan sonra ilana çıkılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber