TBMM takvimi nasıl işleyecek?/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2011 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YSK'nın kesin sonuçları açıklaması için 11 gün var. İtirazlar için başlayan 11 günlük süreç 24 Haziran'da bitiyor. YSK'nın sonuçları açıklamasını izleyen 5. günde TBMM Genel Kurulu toplanacak. Genel Kurul'un toplanma tarihi YSK'nın seçimlerle ilgili kesin sonuçları açıklamasının ardından belirlenecek ancak şu anki süreç takvimine göre Genel Kurulun toplanma tarihi 29 Haziran'a denk geliyor. Sonuçların belirlenmesinin ardından da Genel Kurul, en yaşlı üye sıfatını taşıyan milletvekilinin başkanlığında toplanacak. CHP'den İstanbul Milletvekili olan Oktay Ekşi'nin getirileceği bu görev, yeni Meclis Başkanı seçilinceye kadar devam edecek.

TBMM'DE TAKVİM NASIL İŞLEYECEK

İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek (29 Haziran)

Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek. (4 veya 9 Temmuz)

Meclis başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

TBMM Başkanı seçimi için toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekili ile toplanacak Genel Kurul'da ilk iki oylamada TBMM'de Meclis başkanının seçiminin ardından da partilerin başkanvekili, idare amiri, kâtip üyeleri seçilecek ve böylece Meclis Başkanlık Divanı oluşacak.

HÜKÜMETİN KURULMASI

Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa gereği 12 Haziran genel seçimlerinde Meclis'te en fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine 61. Hükümeti kurma yetkisi verecek.

Görev verilen parti genel başkanı ya da herhangi bir üye, 61. Hükümeti Anayasa'ya göre, görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde kurması gerekiyor. Hükümetin istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin takvim de başlamış olacak.

Cumhurbaşkanı tarafından Hükümeti kurmakla görevli milletvekili, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Köşke sunduktan sonra, belirlenecek bir günde TBMM Genel Kurulu'nda oluşturulan Hükümet için güvenoyu aranacak. Yeni hükümet, TBMM Genel Kurulu'nda güvenoyu alması durumunda da yeni programını açıklayacak ve güven oylaması yapılacak..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber