Turkcell kamu paketi tarifesini yine tek yanlı olarak değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2011 10:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Memurlar.Net'in Mobil Cihazlar bölümünde açılan konulara, üyeler tarafından yazılan yorumlarda; son günlerde Turkcell'in kamu hattını kullanan abonelerine her yöne 1200 dakika'nın 1000 Dakikaya indirildiği, 40 TL olan ücretin ise 45 TL'ye yükseltildiğini;ayrıca da ücretsiz 1000 SMS tanımlandığına ilişkin kendilerine mesaj gönderdiğini belirtmektedirler.

Turkcell, daha önce kamu hattı kullanan abonelerinin kullanmış oldukları tarifeleri, Turkcell aboneleri için 500 Dk, Sabit Hatları aramak için 500 Dk, diğer operatörleri aramak için ise 500 Dk olacak şekilde değiştirmiş, akabinde tüketicilerin haklı şikayeti üzerine, Turkcell'in yapmış olduğu bu hata Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan dönmüştür, yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Turkcell'in yapmış olduğu bu uygulamayı haksız bulmuş ve bu uygulamadan ötürü zararı meydana gelen abonelerinin zararı Turkcell tarafından ödenmiştir;Turkcell haksız şekilde kazandığı parayı tüketiciye iade etmiştir.

Konunun girişinde de belirttiğimiz gibi;Turkcell, son günlerde kamu hattını kullanan abonelerine, kullanmış oldukları tarifeyi yine kendi kafasına göre değiştirdiğine ilişkin ?her yöne 1200 dakika'nın 1000 Dakikaya indirildiği, 40 TL olan ücretin ise 45 TL'ye yükseltildiği;ayrıca da ücretsiz 1000 SMS tanımlandığı şeklinde mesaj göndermiştir. ? Turkcell'in yapmış olduğu bu değişiklik yasal dayanaktan yoksun bir değişikliktir şöyle ki; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun 6. Maddesi Sözleşmedeki Haksız Şartlar'ı düzenlemiştir.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun 6. Maddesi şu şekildedir:

SÖZLEŞMEDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR

Madde 6 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./7. md.)
Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.
Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.
Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.
Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.
Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.
6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözleşmeleri en az oniki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir ve sözleşmede bulunması gereken şartlardan bir veya birkaçının bulunmaması durumunda eksiklik sözleşmenin geçerliliğini etkilemez. Bu eksiklik satıcı veya sağlayıcı tarafından derhal giderilir.
Bakanlık standart sözleşmelerde yer alan haksız şartların tespit edilmesine ve bunların sözleşme metninden çıkartılmasının sağlanmasına ilişkin usul ve esasları belirler."

Yukarıda belirtmiş olduğumuz kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6. Maddesi satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşullarının haksız şart olduğunu, tarafların birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartların tüketiciyi bağlayıcı olmadığını, ayrıca; bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediğinin kabul edildiği hüküm altına alınmıştır.

Hal böyle iken;Turkcell abonelerine sormadan, aboneleri ile müzakere etmeden, abonelerinin onayını almadan tek taraflı olarak kullanılan tarifede yaptığı değişiklik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Konunun 6.Maddesine aykırılık teşkil etmektedir.

Sonuç itibari ile Turkcell, kamu hattını kullanan aboneleri yakından ilgilendiren bir değişiklik yapmış ve bu değişiklik kamu hattını kullanan aboneleri tarafından olumlu karşılanmamıştır. Turkcell yapmış olduğu bu uygulamayı iptal ederek eskiye dönmelidir ve Turkcell'in bu hatadan dönmesi,kamu hattı kullanan ve milyonları bulan aboneleri tarafından elzem bir önem taşımaktadır.

Konunun önemi Turkcell tarafından dikkate alınarak; her yöne 1200 dakika'nın 1000 Dakikaya indirildiği, 40 TL olan ücretin ise 45 TL'ye yükseltildiği;ayrıca da ücretsiz 1000 SMS tanımlandığına ilişkin yapılan değişikliğin iptal edilerek, bu değişiklik yapılmadan önceki uygulamanın geçerli olacağı şeklinde bir düzenlemenin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net Forum
Mobil Cihazlar Bölümü Editörü

' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber