İnternette alan adları serbest oluyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Haziran 2011 07:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Uluslararası İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), tarihi bir karara imza atarak internetteki alan adları uzantılarını serbest bıraktı.Singapur'da düzenlenen toplantıda ICANN, birçok değerli alan adının com, net. org gibi uzantılara hapsolduğu ve bunun gelişen internet dünyası için engel oluşturduğu düşüncesiyle bu kararı aldı.

Marka uzantılı alan adı

Alan adını kişinin hayal dünyasına bırakacak karar için başvurular 12 Ocak-12 Nisan 2012 tarihleri arasında yapılacak. Değişiklikler sonrasında şirketler websitesi adresi için başvurduğunda, .com, .net, .org gibi uzantılara mecbur kalmayacak. Sektör yetkilileri, Apple, Toyota ve BMW gibi firmaların bu alanda öncülük yapmasını bekliyor. Bu firmaların internet alan adları .apple, .toyota ve .bmw'yle sonlanabilecek. ICANN Başkanı Peter Thrush, bu kararın kendi markalarını kontrol etmek isteyen insanlara inanılmaz fırsatlar sunacağını kaydetti. ICANN yönetim kurulununda değişiklik bire karşı 13 oyla kabul edildi.

185 bin dolara mal olacak

Bununla beraber kurumsal alan adları ucuz da olmayacak. Bir şirkete kendi markasını alan adı olarak kullanması için sadece başvurmak 185 bin dolara mal olacak. Onay için de pek çok kriterin sağlanması gerekecek. Kurallara göre sadece kurulmuş firmalar, organizasyonlar ve tesisler başvurabilecek. ICANN, kişilerden ve şahıs işletmelerinden gelen başvuruları kabul etmeyecek. Bu nedenle alan adı fırsatçıları da bu uygulamadan yararlanamayacak.

Yeni adlar 2012 yılında verilecek

ICANN CEO'su Rod Beckstrom ise, yeni web sitelerinin son ekleri için başvuruların gelecek yıl 12 Ocak'ta başlayacağını ve 90 gün süreceğini söyledi. Beckstrom, ?İlk başvuruların onayı da 2012 yılının sonlarına doğru olur? dedi. Beckstrom, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Değişiklikler hakkında farkındalık yaratmak için küresel iletişim kampanyası başlatacağız. Bu alan adlarına ilgi gösterebilecek 120'den taraf var. Bunlar arasında büyük marka sahipleri, firmalar, şehirler, ülke ve bölgeler bulunuyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber