İngilizce Öğretmenlik Başvurularında Bakanlık Yanlış Yapmaktadır

Bilindiği üzere öğretmenlik kadrolarına kimlerin atanabileceği 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararına göre yapılmaktadır. Bu karar ve eki cetvellerde 31.3.2003 tarihi itibariyle değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi de ingilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda olmuştur. Bu değişikliğe ilişkin analizler sitemizce daha önce yapılmıştır. Bu değişiklikteki en önemli nüans "ek çizelgede yer alan ve yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olanlar da İngilizce öğretmeni olarak atanabilirler" ibaresindeki 'ek çizelge' ifadesinin çıkarılması ve ifadenin yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler ile ..atanırlar. şeklinde değiştirilmesidir. Yapılan bu değişiklik ile İngilizce öğretmenlik kadrolarına yapılacak atamalarda Ek çizelge ile bağımlı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Dolaysıyla Bakanlık bir an önce bu yanlışlığını düzeltmeli ve olaşacak mağduriyetlerin önüne geçmelidir.

Haber Giriş : 11 Ağustos 2003 19:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngilizce Öğretmenlik Başvurularında Bakanlık Yanlış Yapmaktadır

Bilindiği üzere öğretmenlik kadrolarına kimlerin atanabileceği 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararına göre yapılmaktadır. Bu karar ve eki cetvellerde 31.3.2003 tarihi itibariyle değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi de ingilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda olmuştur. Bu değişikliğe ilişkin analizler sitemizce daha önce yapılmıştır. Bu değişiklikteki en önemli nüans "ek çizelgede yer alan ve yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olanlar da İngilizce öğretmeni olarak atanabilirler" ibaresindeki 'ek çizelge' ifadesinin çıkarılması ve ifadenin "yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler ile ..atanırlar." şeklinde değiştirilmesidir. Yapılan bu değişiklik ile İngilizce öğretmenlik kadrolarına yapılacak atamalarda Ek çizelge ile bağımlı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Dolaysıyla Bakanlık bir an önce bu yanlışlığını düzeltmeli ve olaşacak mağduriyetlerin önüne geçmelidir.


YENİ DEĞİŞİKLİK
Madde 7- (Talim ve Terbiye Kurulu' nun 31.03.2003 gün ve 4 sayılı kararı ile değişik) Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre Bakanlıkça alanlara ve kontenjanlara göre belirlenecek taban puanının üstünde puan alanlar arasından puan üstünlüğü ve tercihleri dikkate alınarak;

a)Sınıf öğretmenliğine; Eğitim Fakültelerinin Sınıf Öğretmenliği Programından mezun olanlar,

b)İlköğretim alan öğretmenliklerine; Eğitim Fakültelerinin Karar eki çizelgedeki ilköğretim programlarından mezun olanlar,

Ancak ilköğretim alan öğretmenlikleri programlarından mezun olanlar ile ilköğretim alan öğretmenliği öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı atama dönemlerinde, alanla ilgili orta öğretim alan öğretmenliği programı mezunları,

c)Ortaöğretim alan öğretmenliklerine; Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri, Fen-Edebiyat Fakülteleri ile Karar eki çizelgede yer verilen diğer yükseköğretim programlarından mezun olup, Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler,

d)İngilizce öğretmen açığının İngilizce öğretmenliğine kaynak olarak belirlenen ek çizelgedeki yükseköğretim programlarından mezun olanlar ile karşılanamadığı durumlarda, bu dersin öğretmenliğine, yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler ile Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin alan öğretmenliği bölümlerinden mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)? nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlardan İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler,
atanırlar.

Yabancı Dil, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Bilgisayar, Resim-İş/Resim, Müzik ve Beden Eğitimi alanları, ilköğretim ve orta öğretimde ortak alanlardır.

---------------------------------------------------------

ESKİ HALİ:
Madde 7- Öğretmen atamalarında dikkate alınacak öncelik sırası aşağıdaki şekildedir:
a) Eğitim fakültesi mezunları.

b) Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programı dışında olmakla birlikte ek çizelgede yer verilen ve karşılarında (*) işareti bulunan yükseköğretim programlarından mezun olup Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler ile Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği sonucunda düzenlenen sertifika programını (Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği ve Rehber Öğretmenliği Sertifika Programları vb.) bitirenler.

c) Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programı dışında kalan yükseköğretim programlarından mezun olmakla birlikte atanacağı alana ait derslerden yeteri kadar kredi aldığını belgelendiren Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler.

İngilizce öğretmeni açığının, ek çizelgede yer alan yükseköğretim programlarından mezun olanlar ile İngilizce Öğretmenliği Sertifika Programını bitirenlerden karşılanamadığı durumlarda, ek çizelgede yer alan ve yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olanlar da İngilizce öğretmeni olarak atanabilirler.

Yukarıdaki öncelik sıralamasında belirtilen yükseköğretim kurumlarından mezun olup, alanlarında lisans üstü öğretim görenler, bitirdikleri yükseköğretim programına göre yer aldıkları sıranın bir üstünde değerlendirilir.

İlköğretim öğretmenliği programlarından mezun olanlar öncelikle ilköğretim kurumlarına atanırlar.


DEĞERLENDİRME

1- Kararın eski halinde ingilizce öğretmenliği kadrolarına yapılacak atamaların ek çizelge ile sınırlı olduğu açık bir şekilde yazmaktadır. Ancak, kararın yeni halinde bu zorunluluk kaldırılmıştır. Bu husus karar metinlerinin yeni ve eski hallerinin karşılaştırılması halinde görülebilecektir.

2- ÖSYM Kılavuzunda, yukarıda yaptığımız açıklamaya uygun olarak tüm bölümlerin kodlarına yer verilmiştir. Çünkü, bir kez daha ifade edecek olursak, yeni metne göre, yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler, ek çizelgeyle bağımlı olmaksızın ingilizce öğretmenliğine başvuruda bulunabilmektedir. Dolaysıyla tüm bölümlerin başvuru kodlarının başvuru kılavuzunda belirtilmesi gerekmektedir.

3- Yazım tekniği açısından da, yaptığımız yorum doğrudur. Örneğin, Ortaöğretim alan öğretmenliklerine yapılacak atamalarda ek çizelgeyle bağlantı kurularak metin yazıldığı halde, İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda daha önce ek çizelgeyle varolan bağlantı yeni düzenlemede koparılmıştır.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde e-başvuru kılavuzunun değiştirilmesi ve ÖSYM kılavuzunda yer alan bölümlerin aynen yer alacağı şekilde yeni düzenleme yapılması gerekmektedir.

31.3.2003 tarihinde yapılan değişikliğe ilişkin olarak sitemizce daha önce yapılan açıklamaları görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber