Cumhurbaşkanı Gül: Çözüm yeri Meclis'tir gelin, yeni anayasa yapın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Haziran 2011 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HÜSEYİN SÜMER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP destekli bağımsız milletvekillerinin 'boykot' kararı ile başlayan, CHP ve MHP'nin tutuklu vekillerin tahliye edilmemesine sert tepki göstermesiyle devam eden siyasî gerginliğe müdahale etti.Cumhurbaşkanlığı'nın resmî internet sitesinden açıklama yapan Gül, sorunların çözüm yerinin mutlaka TBMM olması gerektiğinin altını çizdi. Boykot tartışmalarının yanlışlığına dikkat çekerek, "Meclis'e girin, yeni anayasa çalışmalarına destek verin, çözüme katkı sunun." tavsiyesinde bulundu. 12 Haziran'da rekor bir katılımla seçimlerin yapıldığına ve halkın yüksek oranda temsil edileceği bir parlamento tablosunun ortaya çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı, siyasî partilere şu mesajı verdi: "Tüm bu sorunların çözüm yeri, millet iradesinin daha yeni tecessüm ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Bu itibarla, Meclis'te temsil edilme imkânını elde eden siyasî partilerimizi, Meclis'in dışında değil, tam aksine bu meşru ve demokratik zeminde, toplumun bütün kesimlerini de dahil ederek birlikte çalışmaya çağırıyorum."

12 Haziran'da rekor bir katılımla seçimlerin yapıldığını ve halkın yüksek oranda temsil edileceği bir parlamento tablosunun ortaya çıktığını belirten Abdullah Gül, artık önümüzdeki sürece katkı verilmesini istedi. Bunun en önemli ayağının da yeni anayasa çalışmaları olduğunu hatırlattı. Gül, "Söz konusu sorunların çözüm için bir fırsat olarak görülmesi ve demokratik standartlarımızı yükseltecek yeni bir anayasa hazırlanarak kısa sürede hayata geçirilmesi kaçınılmaz hâle gelmiştir." vurgusu yaptı. Son günlerde yargı mercileri tarafından verilen kararların bir fırsat olabileceğine işaret ederek şu hususların altını çizdi: "Bu tartışmalar anayasal ve yasal düzenlemeler başta olmak üzere, hukuk sistemimizin ve demokrasimizin evrensel standartlara ulaştırılması için daha köklü reformlara ihtiyaç bulunduğunu göstermektedir. Bugün karşı karşıya kaldığımız hukuk temelli bu sorunların, ülkemiz için fırsata dönüştürülebileceği kanaatindeyim. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de hukuk kurallarının zamanla ihtiyaçlara cevap veremez hale geldiği ve kamu vicdanıyla bağdaşmayan sonuçlar doğurabildiği bir gerçektir. Bu sebeple, söz konusu sorunların çözüm için bir fırsat olarak görülmesi ve demokratik standartlarımızı yükseltecek yeni bir anayasa hazırlanarak kısa sürede hayata geçirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir."

Cumhurbaşkanı Gül, sorunları demokratik yöntemlerle çözmek yerine görmezden gelmenin, veya çözümü ertelemenin sorunların daha da büyümesine yol açtığına dikkat çekti. Enerjilerin de boşuna heba olduğunu ifade etti. Türk siyasi tarihinin bunun çarpıcı örnekleriyle dolu olduğunu hatırlattı. Bu nedenle, çözüm yerinin daima TBMM çatısı olduğunun altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber