Meclis bu hafta yeni başkanını seçecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2011 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, yarın yeni TBMM Başkanını seçecek. TBMM'nin 24. Dönem birinci yasama yılının en önemli faaliyeti olan TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için süreç işliyor.

Geçen hafta yapılan yemin töreni ile çalışmalarına başlayan Meclis, bu hafta yeni TBMM Başkanı'nı seçecek. Başkan adaylığı için başvurular dün sona erdi. TBMM Başkanlığı için AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ve AK Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal aday oldu.

TBMM Genel Kurulu, yarın saat 14.00'te toplanarak Meclis Başkanı seçimi tamamlanıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek. Genel Kurul öncesinde bazı siyasi partilerin grup toplantıları da yapılacak.

TBMM Başkanı seçilebilmek için, yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte ikisinin (367), üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğun (276) oyunun alınması gerekiyor. Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacak.

-BAŞKANLIK DİVANI OLUŞACAK-

Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Bunun için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, Başkanlık Divanı 1 başkan, 4 başkanvekili, 7 katip üye ve 3 idare amirinden oluşuyor. Ancak Danışma Kurulunun teklifi üzerine katip üye ve idare amirlerinin sayısı artırılabiliyor.

23. Dönem'de divanda 17 üye görev alıyordu. Bu dönem de Divanın aynı sayıda üyeden oluşmasına karar verilirse AK Parti'ye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, BDP'ye ise 1 üyelik düşecek.

Divan 16 kişiden oluşursa; AK Parti 10, CHP 4, MHP ve BDP birer üyeyle; 18 kişiden oluşursa AK Parti 11, CHP 4, MHP 2, BDP ise 1 üyeyle temsil edilecek.

-61. HÜKÜMET-

TBMM Başkanı seçimi ve Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından 61. Hükümet'in kuruluş ve güvenoyuna ilişkin süreç işleyecek.

Bakanlar Kurulunun belli olmasının ardından Hükümet programı TBMM Genel Kurulunda okunacak. Program okunduktan 2 tam gün geçtikten sonra görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerin bitiminden 1 tam gün sonra ise güvenoylaması yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber