Ayakkabı sektörünün 3 bin eleman ihtiyacı var, gözler İŞKUR'da

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2011 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) ayakkabı sektörüne eleman yetiştiremiyor. Yaz sezonunda 3 bin ayakkabı işçisi ihtiyacı olduğunu anlatan Ayakkabıcılar Derneği (AYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, "Her sene bu sorunla karşılaşıyoruz, İŞKUR yetkilileriyle görüşmeler yaptık fakat netice alamadık. Bu alanda eleman yetiştirecek kurs ve okulların sayısı artırılmalı." ifadelerini kullandı.Türkiye'nin cari açık sorununa ayakkabı sektörünün çare olabileceğini anlatan Selçuk, "Yeni hükümet üreticilere destek olursa, dünyada ne Çin ne de Hindistan bizimle rekabet edebilir. 500 milyar dolar ihracat hedefine de ayakkabıcılar rahat 10 milyar dolar katkı sunar." dedi.

AYAD üyelerinin buluştuğu Sektör Değerlendirme Toplantı'sında söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, sektörün en önemli sorunlarının yerli üreticilerin ithalat baskısından kurtulamaması ve kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu ifade etti. 2003'te 191 milyon dolar olan ayakkabı ithalatının 2010'da 659 milyon dolara çıktığını belirten Selçuk, şunları ifade etti:

"Sektör olarak ilk hedefimiz bu tabloyu tersine çevirmek. Yerli üreticilerin markalaşma ve mağazalaşmasına öncelik tanıyarak kısa zamanda 500 milyon dolara yaklaşan açığı kapatacağız. Toplantıda yerli üreticilerin tek vücut halinde hareket etmesi kararı aldık. Türkiye, konumu ve halihazırdaki ayakkabı sanayi yatırımları ile dünya ayakkabı sektörünün önderi olabilir. Fakat sektör maliyetler sebebiyle Çin ve Hindistan ile rekabet edemiyor. Sektöre verilecek bir teşvik veya sektörün teşvikli bir bölgede toplanabilmesi halinde maliyetleri yüzde 15 indirebilirsek kısa zamanda ihracat atağı yapabiliriz. Uzakdoğu'ya kaptırdığımız Avrupa ve ABD piyasasını geri almak istiyoruz."

Sektörün 12 ay derli toplu üretim yapamadığından yakınan AYAD Başkanı Selçuk, "Üretimin yoğun olduğu sezonlarda istihdam edecek eleman bulamıyoruz. Dernek üyelerinden gelen bilgilere göre sektörde faaliyet yürüten 70 kurumun toplamda 3 bin eleman açığı var. Eleman olsa hemen bugün iş başı yaptıracağız. İŞKUR'a geçtiğimiz haftalarda acil eleman aradığımızı ilettik. Kurum ile ortaklaşa fabrikalarda ayakkabı okulları kurulmasını ve doğrudan mezunların işe alınmasını teklif ettik. Daha somut bir adım veya öneri göremedik. İŞKUR'un bu hantal yapısından ötürü ne eleman arayanlar ne de iş arayanlar fayda göremiyor. Türkiye'de istihdam artırılmak isteniyorsa İŞKUR da yeniden yapılandırılmalı." dedi.

Sektörün devlet destekli üretim modeline geçmesinin şart olduğunu vurgulayan Alpaslan Selçuk, bu kapsamda teşvikli bölgelerde yeni yatırımların yapılması noktasında çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Çorum'da kurulacak ayakkabı köyü projesine maddi imkansızlılar sebebiyle başlanamadığını savunan Selçuk, hükümetten bu alanda destek beklediklerini kaydetti. Markalaşma ve pazarlama sürecinde dernek üyelerinin birlikte hareket etmesi kararı aldıklarını anlatan Selçuk, "Ürünlerin pazarlanması, mağazalaşma, patent, iç piyasada alışveriş merkezleri ve cadde mağazacılığına öncelik tanınması gibi alanlarda üyelerimiz ortak hareket edecek. Ayakkabı üreticilerinin toptancılara gerek kalmaksızın doğrudan nihai tüketiciyle ulaşması noktasında ortak bir pazarlama ağı kurulması kararı alındı." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber