Cemil Çiçek 3. turda 322 oyla TBMM başkanı seçildi/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2011 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti adayı "Cemil Çiçek" 3. turda 322 oyla TBMM Başkanı seçildi


İkinci turda oy verme işlemi sona erdi. İkinci turda Cemil Çiçek 322, MHP'nin adayı Tunca Toskay ise 52 oy aldı.


Birinci turda Cemil Çiçek 302, Tunca Toskay ise 50 oy aldı... Zelkif Kazdal ise adaylıktan çekildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçiminin birinci turunda oy verme işlemi sona erdi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi, 25'inci Başkanını seçmek üzere toplandı. 1. Tur oy kullanma işleminde, yemin etmeyen vekillerin isimleri okunmuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 25'inci Başkanını seçmek üzere toplandı.

Meclis Başkanlığı için AK Parti Ankara Milletvekilleri Cemil Çiçek ve Zelkif Kazdal ile MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay aday bulunuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yemin kirizinin sonrasında, Başkanlık seçiminin ilk turu için toplandı.

Seçimde AK Parti Ankara Milletvekilleri Cemil Çiçek ve Zelkif Kazdal ile MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay, Meclis'in 25'inci Başkanı olmak için yarışacak.

Yemin Etmeyen Vekillerin İsimleri Okunmuyor

Genel Kurul'da AK Parti ve MHP'li milletvekilleri oy kullanacak. 1. Tur oy kullanma işleminde, yemin etmeyen vekillerin isimleri okunmuyor. CHP'li milletvekilleri ise yemin etmedikleri için oylamaya katılamayacak. BDP'lilerin de boykotu devam ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda AK Parti'nin 327, MHP'nin ise 52 sandalyesi bulunuyor.

Meclis başkanı seçilebilmek için ilk 2 turda üye tamsayısının 3'te 2 çoğunluğunun, yani 367 milletvekilin oyunu almak gerekiyor. Seçimin 3'üncü tura kalması durumunda ise salt çoğunluk olan 276 oy yeterli oluyor.


12 Haziran seçimleri sonrasında yenilenen Meclis, CHP ve BDP'nin çıkardığı yemin krizinin gölgesinde bugün yeni ve 25. TBMM başkanını seçecek.

Adaylardan deneyimli siyasetçi Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in üçüncü turda Meclis başkanı seçilmesi bekleniyor. Seçilmesi halinde Cemil Çiçek, 25. TBMM başkanı olacak. Cemil Çiçek'le birlikte AK Parti'den Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal ile MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay da Meclis başkanlığı için aday. Yemin etmeyen CHP'den ise Meclis başkanlığına aday çıkmadı.

Bugün saat 14.00'te toplanacak TBMM Genel Kurulu, başkan seçimi tamamlanıncaya kadar çalışacak. TBMM başkanı seçilebilmek için, ilk iki turda 367, üçüncü oylamada ise 276 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk olan 276 oy çıkmazsa en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılıyor. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş oluyor. 52 milletvekili olan MHP oylamalarda Tunca Toskay için oy kullanacak. 327 milletvekili olan AK Parti'nin oyları ise Cemil Çiçek'in üçüncü turda seçilmesi için yeterli olacak. Meclis Genel Kurulu öncesinde AK Parti ve MHP yapacakları grup toplantılarında hem grup başkan vekillerini belirleyecek hem de başkanlıkla ilgili son mesajlarını verecek.

İkinci sırada başkanlık divanı var

Meclis başkanı seçiminden sonra sıra Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasına gelecek. Partilerin milletvekili oranlarına göre üyeleri belirlenecek Başkanlık Divanı'nda 1 başkan, 4 başkan vekili, 7 kâtip üye ve 3 idare amiri bulunuyor. Danışma Kurulu'nun teklifi üzerine kâtip üye ve idare amirlerinin sayısı artırılabiliyor. 23. Dönem'de divanda 17 üye görev alıyordu. Bu dönem de Divan'ın aynı sayıda üyeden oluşmasına karar verilirse AK Parti'ye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, BDP'ye ise 1 üyelik düşecek. CHP ve BDP'li vekiller yemin etmediği için başkanlık divanındaki kontenjanları yemin edinceye kadar boş kalacak. Komisyonlar da benzer şekilde partilerin milletvekilleri oranlarına göre belirlenecek. CHP ve BDP'li milletvekilleri katılmasa da Başkanlık Divanı ve komisyonlar çalışacak.

Bu hafta ayrıca Meclis'te 61. Hükümet'in kuruluş ve güvenoyuna ilişkin süreç işleyecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi yarın Çankaya Köşkü'ne sunması bekleniyor. Bakanlar Kurulu'nun belli olmasının ardından hükümet programı TBMM Genel Kurulu'nda okunacak. 2 gün geçtikten sonra hükümet programı hakkında Meclis'te görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerin bitiminden 1 tam gün sonra ise güven oylaması yapılacak. CHP ve BDP'li milletvekilleri yemin etmezse hükümet programı aleyhine konuşma yapamayacak, oy kullanamayacak. Bu durumda Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir anamuhalefet partisi hükümet programı hakkında konuşma yapmamış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber