Uydudan şok haber İstanbul çöküyor

Haber Giriş : 20 Nisan 2005 06:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kentin 115 bin noktasının uydu görüntüleri, tüyler ürperten gerçeği ortaya çıkardı: İstanbul çöküyor. Küçükçekmece-Tuzla-Sarıyer üçgeninde çöküntüler yılda 6 santimi buluyor. İstanbul'un 115 bin noktasından uydu aracılığıyla alınan görüntülere göre, bazı bölgeler yılda 5-6 santimetre kadar çöküyor.

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aktar, çöküntünün, özellikle sahil kesiminde ve dere yataklarında odaklandığını açıkladı. Küçükçekmece-Tuzla-Sarıyer üçgeninde çöküntüler yılda 6 santimetreye ulaşıyor.

KIYILAR TEHLİKEDE

Prof. Dr. Aktar, İstanbul'da yüksek yerlerin zeminin sağlam olduğunu, sorunun daha çok kıyılarda, eski dere yataklarında, bazen de yapay olarak uygulanmış yerlerde olduğunu söyledi. Aktar şöyle dedi: ?Haliç ve Haramidere gibi noktalardaki çöküntüye büyük ölçüde çevredeki sanayi kuruluşlarının açtığı sondaj kuyuları ve bu kuyulardan çekilen su neden oluyor. Diğer bölgelerdeki en büyük problem ise zeminin yumuşaklığı. Çöküntünün olduğu alanlar aynı zamanda olası depremde hasarın yoğun olarak beklendiği bölgeler anlamına geliyor.'

SORUNLU BÖLGELER

Yeni Cami dahil Eminönü çevresi.

Ortaköy Camii ve çevresi.

Karaköy Rıhtım Caddesi.

Ayamama Deresi, Haramidere ve Kurbağalı Dere çevresi.

Haliç ve buraya bağlanan dere yatakları, Kasımpaşa.

Bakırköy-Avcılar arasındaki sahil şeridi.

Sembol cami tehlikede

Uydu görüntülerinde Ortaköy Camii'nin çevresinde çöküntü saptandı. Geçen yıl Türkiye'ye gelen ABD Başkanı George W. Bush, medeniyetlerin buluşmasını sembolize eden Ortaköy Camii ve Boğaz Köprüsü önünde dünyaya seslenmişti. Başkan Bush, terör, demokrasi ve dinlerarası diyaloğ konusunda önemli mesajlar vermişti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber