Avrupa Üniversiteler Birliği'ne ilk Türk üye

Haber Giriş : 20 Nisan 2005 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Teknik Üniversitesi eski rektörü Profesör Gülsün Sağlamer, Avrupa Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

45 Avrupa ülkesinden bin 500 katılımcının yer aldığı seçim sürecinin sonunda, 13 aday arasından en çok oy alan ikinci kişi olarak sıyrılan Sağlamer, böylece 8 kişilik Yönetim Kurulu'na giren ilk Türk rektör oldu. Sağlamer, Türk üniversitelerinin en önemli sorununun özerklik olduğunu savundu.

Avrupa Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu'na ilk Türk sıfatıyla giren İTÜ eski doktoru Profesör Doktor Gülsün Sağlamer, Türkiye'de üniversitelerin özerk olma-masını eleştirdi.

Sağlamer, ?Devletin yakasına yapışmaktan vazgeçelim. Bizim devletten istediğimiz, hükümetlerden isteyeceğimiz şey özerklik olmalıdır. Akademisyenlerin özgürlüğü olmalıdır. Eğer özerkliği bize verirlerse, bu merkezi sistemden kurtulmamız sağlanırsa biz zaten kendi kaynaklarımızı üretebilecek güçte üniversiteleriz? diye konuştu.

?ÖZERKLİK PERFORMANSA BAĞLANMALI?

8 yıl sürecek yeni görevi sırasında özerk üniversite modellerini Türkiye'ye aktarmayı planlayan Profesör Sağlamer, uygulanabilmesi için Türk üniversitelerine ?özerkliği performansa bağlayan? bir model önerdi.

Sağlamer, ?Ülkenin bilim teknik politikalarıyla eğitim politikalarının iç içe geçmiş birinci öncelik olarak, hükümetlerüstü bir strateji olarak belirlenmesi ve hiç taviz vermeden bir 10 yıl uygulanması gerekir? dedi.

Gülsün Sağlamer, Avrupa Üniversiteler Birliği'yle sıkı işbirliği içinde olan Avrupa Komisyonu nezdinde de Türkiye'yi daha fazla tanıtmayı hedeflediğini söyledi.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber