Hükümet, Şartlı Nakit Transferi ile 143 milyon YTL'lik yardım yaptı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2005 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, yoksulluk nedeniyle çocuklarının sağlık kontrolünü düzenli olarak yaptıramayan, çocuklarını okula gönderemeyen veya okuldan almak zorunda kalan aileleri desteklemek amacıyla yürüttüğü Şartlı Nakit Transferi programı kapsamında, 143 milyon YTL yardım yaptı. Türkiye genelinde uygulanan program, kız çocuklarının okullaşmasını teşvik etmek için "pozitif ayrımcılık" temeline oturttu. Böylece, kız öğrencilerin okula devam oranı yüzde 38'den yüzde 75 düzeyine çıkarıldı.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, yoksulluk zincirinin ancak sağlıklı ve eğitimli nesillerle kırılabileceğini ifade etti.

Hükümetin yoksulluk nedeniyle çocuklarının sağlık kontrolünü düzenli olarak yaptıramayan, çocuklarını okula gönderemeyen veya okuldan almak zorunda kalan aileleri desteklemek üzere Şartlı Nakit Transferi programı yürüttüğünü kaydeden Atalay, yardımların doğrudan anneye yapıldığını açıkladı. Böylece kadının aile ve toplum içindeki konumunu da güçlendirmeyi amaçladıklarının altını çizen Atalay, kız çocuklarına yüksek miktarda yaptıkları ödemelerle pozitif bir ayrımcılık gözeterek, kızların okullaşmasını teşvik ettiklerini vurguladı. Bakan Atalay, 21 Mart 2005 tarihi itibariyle toplam 934 bin 487 öğrenciye 112 milyon YTL, 0-6 yaş grubunda yer alan toplam 449 bin 595 çocuğa 31 milyon YTL ve 4 bin 658 anne adayına 46 bin 613 YTL ödeme yapıldığını bildirdi. Atalay, bugüne kadar yapılan toplam yardım miktarının da 143 milyon Yeni Türk Lirası olduğunu belirtti. Türkiye genelinde erkek öğrenciler için ortaöğretime geçiş oranının yüzde 47 iken, uygulanan yardım programı ile bu oranın yüzde 74'e çıktığını ifade eden Bakan Atalay, kız öğrencilerin oranında büyük bir artış yaşandığına işaret etti.

Kız öğrencilerde Türkiye ortalamasının yüzde 38.7'den yüzde 75.4'e yükseldiğini anımsatan Atalay, "Ortaöğretime devam oranının en düşük olduğu kırsal kesimde ve kız çocuklarda böyle bir geçiş oranına ulaşılması, uygulamanın hedeflerine ulaşmakta olduğunu göstermektedir. Ayrıca İstanbul'un belli ilçeleri ile Iğdır, Diyabarbakır, Kağızman ve Muş başta olmak üzere tüm bölgelerde okula kayıt ve okula devam oranlarında olumlu etkileri saptanmıştır" dedi. AK Parti'nin "Türkiye Bülteni" adlı dergisine, hükümetin yoksullukla mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Beşir Atalay, yoksulluğun azaltılmasının, kalkınma sürecinin son yıllardaki en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini vurguladı. Ekonomik ya da sosyal boyutlu gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan, yeryüzünde geniş bir coğrafya üzerinde yaşanan ve henüz bütün boyutları ile çözümlenememiş olan yoksulluk sorununun, uzun bir zaman daha dünya gündeminde kalacağını kaydeden Bakan Atalay, Türkiye'de de yakın geçmişte yaşanan ekonomik krizler, işsizliği artıran, gelir dağılımını bozan ve beraberinde yoksulluğu derinleştiren derin bir etki oluşturduğu bildirdi. Atalay, toplumsal sorunların içinde en ağırı olan yoksulluk acısını hafifletmek, ekonomik ve sosyal yoksunluk içerisinde olan kişi ve aileleri kucaklamak, onların bu sorunlarını paylaşmak üzere tedbirler almanın hükümetin yönetim sorumluluğundan öte, insani ve vicdani bir görev alan olduğunu ifade etti.

AK Parti Hükümeti döneminde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'na bütçeden ayrılan payın arttırıldığına işaret eden Bakan Atalay, bu paylarla birlikte fonun 2003 yılında 826 milyon 583 YTL, 2004 yılında ise 1 milyar 261 YTL gelir elde ettiğini kaydetti. Son 2 yıl içinde elde edilen toplam 2 milyar 87 milyon YTL gelirin 2 milyar YTL'nin hiçbir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıldığını anlatan Atalay, "Yürütülmekte olan sosyal yardım faaliyetleri, yenilikçi, bütüncül ve çağdaş dört proje ile desteklenmiştir.

Hedef, insan sermayesine yatırım yoluyla insanımızı yardıma muhtaç durumdan kurtararak, kendi alın teri ile geçinen ve yaşamlarını sürdüren bireyler haline getirmektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber