Baş ağrısına yol açan 10 sebep!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Temmuz 2011 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baş ağrısı çeken insanların birçoğu önce ağrı kesicilerle bunu geçiştirir. Devam eden ağrılarda ise herkesin korkusu beyin tümörü olduğu yönündedir. Oysa korkulanın aksine baş ağrılarının sadece yüzde 1'i beyinde oluşan tümör kaynaklıdır. Baş ağrısının tıbbi tanımı ise beyinin arka tarafında gerçekleşen bir elektrik akımının yanlış yönde oluşmasıdır. Yani duman yokken çalan bir yangın alarmı gibidir. İşte baş ağrısına 10 sebep...

SİGARA

Sigaranın bir diğer kötü etkisi de baş ağrısı. İspanya'daki Salamanca Üniversitesi araştırmacıları bunu doğruluyor.

SICAK HAVA

Sıcak hava da tansiyonun yükselmesine ve dolayısıyla da baş ağrısına sebep olan etkenlerden bir tanesi.

SEKS YAPMAK

Evet ilginç ama gerçek. Hergün yeni bir faydasını duyduğumuz seks, baş ağrısına sebep olabilir. Bu tip baş ağrıları genellikle erkekleri kadınlardan daha çok vuruyor. Dr. Giles Elrington'a göre bu baş ağrıları orgazm olmadan hemen önce ve yeni bir partnerle yaşanan cinsel ilişkide yaşanıyor. Bunun sebebinin ise yaşanan adrenalinin beyne daha fazla kan pompalamasından kaynaklandığı düşünülüyor

KUAFÖRDE SAÇ YIKATMAK

Baş ağrısı sebeplerinden belki de en ilginç ve akla gelmeyenidir ancak kuaförlerde bulunan saç yıkama üniteleri başağrısına sebep olabilir. Başınızı geriye doğru atarak saçınızı yıkattığınızda bu durum boyundaki sinirlere baskı yapar. Ancak baş ağrısı bu olaydan iki üç gün sonra kendisini gösterir. Bu yüzden asıl sebep genellikle fark edilmez. Clementine Churchill Hastanesi'nden Michael Gross'a göre bir diğer baş ağrısı sebebi de desteksiz bir sandalyede otururken, uzun süre telefonu başınızla omuz arasına sıkıştırarak konuşmaya çalışmak.

ÖKSÜRMEK

Öksürmek, hapşurmak, burnunuzu şiddetli biçimde silmek küçük bir ihtimalle de olsa baş ağrısına sebep olabilir zaman zaman. Baş ağrılarının yüzde 1'i bu sebeple olur ve genellikle de erkeklerde daha etkilidir.

EGZERSİZ

Yine doktor Michael Gross'a göre fiziksel aktiviteler kan damarlarında genişlemelere sebep olabilir. Bunlarda baş ağrısı yaratır. Nadir olarak anevrizma sorunu olan insanların da beynindeki baloncuğun patlaması ağır fiziksel aktiviteler ve öksürmek gibi basınç yaratan hareketler sonrasında yaşanabilir. Aniden ve hayatınızda daha önce hiç hissetmediğiniz kadar şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız derhal doktora gidin.

ENDİŞELİ BİR İNSAN OLMAK

Anksiyete de panik atak gibi modern toplumları oldukça kötü etkileyen bir psikolojik sorun halini aldı. İtalya'daki Torino Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre anksiyetesi olan, sürekli endişelenen, kendisinin ya da yakınlarının başına kötü bir olay gelmesinden korkan insanların migren tipi baş ağrılarına çok daha fazla yakalandığı tespit etildi. Endişe duyan insanların beyninde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun seviyesi düşüyor ve bu da baş ağrısını tetikliyor.

AT KUYRUĞU

Saçı sıkı sıkıya gerdirerek toplamak feci bir baş ağrısı getirebilir. Birkaç saat saçı toplu bir halde tuttuktan sonra başağrısı yaşamanız sürpriz olmaz.

SICAK DUŞ ALMAK

Sabahları sıcak bir duş almak rahatlatıcı olabilir ancak vücut ısısı sabahları düşükken birden sıcak suya girmek, ısıyı aniden yükselterek kan basıncını arttırabilir. Bu da baş ağrısına yol açabilir. Bu tip baş ağrısı genelde duş başladıktan 30 saniye sonra başlayabilir. Ancak sıcak gibi ani soğuklar da baş ağrısına neden olur. Soğuk suda yüzmek ya da dondurma yemek de baş ağrısını tetikleyebilir. VE YİNE SİGARA Sigaranın bir diğer kötü etkisi de baş ağrısı. İspanya'daki Salamanca Üniversitesi araştırmacıları bunu doğruluyor.

UYKUSUZLUK

Bazen bütün gün süren baş ağrılarının sebebi uykusuzluk olabilir. Londra National Hastanesi, sinir hastalıkları bölümü doktorları uykusuzluğun 1 saatten başlayarak, gün boyu devam edebilecek ağrılara neden olduğunu söylüyor. Ayrıca uykusuzluk da serotonin hormonunun düşmesine neden oluyor. Atlanta'da baş ağrısı için kurulan bir merkezde migreni olan hastalara düzenli olarak en az altı saat uyumaları önerildiğinde migren krizlerinin azaldığı görülmüş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber