Kritik YAŞ'ta neler olacak/ Video

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 25 Temmuz 2011 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Askeri Şura 1 Ağustos'ta başlıyor. Şura'nın kritik gündem maddeleri var. Komuta kademesinde önemli değişiklikler olacak. Ancak en çok merak edilen tutuklu general ve amirallerin durumunun ne olacağı.

Hava Kuvvetleri Komutanı kim olacak?

"Balyoz" davasında tutuklu bulunan 43 general ve amiral terfi ettirilecek mi, yoksa emekli mi edilecek?

Bu soruların yanıt bulacağı kritik Yüksek Askeri Şura'ya sadece bir hafta kaldı. Şura kritik, çünkü komuta kademesi köklü bir değişikliğe uğrayacak.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın görev süresi 30 Ağustos'ta doluyor.

Teamüllere göre onun yerine atanması beklenen Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı "Balyoz" davası kapsamında tutuklu.

Sadece Org. Balanlı değil Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki 3 korgeneralden 2'si de tutuklu. Bu durumda iki ihtimal söz konusu.

Ya Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda cezaevinde olmayan tek korgeneral, Mehmet Ertem orgeneralliğe terfi ettirilip atanacak ya da Orgeneral Hasan Aksay'ın görev süresi bir yıl daha uzatılacak.

Tutuklu generallere terfi yok

Ve bir üst rütbeye terfi ettirilecek general ve amiraller. 43 amiral ve general çeşitli davalar kapsamında ya tutuklu ya haklarında yakalama kararı var. 17'si de terfi sırasında.

Ancak tutuklu oldukları için kanuna göre terfileri mümkün değil. Rütbe bekleme sürelerini de tamamladıklarından onlar için emeklilik seçeneği ön planda.

Rütbe bekleme süresini tamamlamayan diğer 26 amiral ve generalin emekli edilmeleri ise mümkün görünmüyor.

26 ismin TSK'yla ilişiğini kesmenin tek yolu YAŞ kararıyla ihraç edilmeleri. İhraç kararları YAŞ'ta oy çokluğuyla alınıyor.

Ancak yaş üyesi generallerin, tutuklu silah arkadaşları için bu yönde bir oy kullanmaları beklenmiyor. Bu nedenle 26 ismin pasif görevlere atanması bekleniyor.

30 Ağustos'ta Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu da emekliye ayrılacak, onun yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in getirilmesi bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in de görev süresi doluyor, bu göreve de donanma komutanın atanması olasılıklar arasında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber