Yaş büyüterek erken emekli olmak Yargıtay'dan döndü

Haber Giriş : 21 Nisan 2005 06:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme kararıyla yaş büyüterek erken emekli olma girişimi Yargıtay'a takıldı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, mahkemeye başvurarak yaşını 2 yıl büyüten bir vatandaşın bu düzeltme kararına dayanarak erken emekli olma hakkı kazanamayacağına karar verdi.

1 Ocak 1961 olan doğum tarihini mahkeme kararıyla 1 Ocak 1959 olarak değiştirten Z.Ç. adlı sigortalı bir işçi, 2003 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) başvurarak kendisine emekli aylığı bağlanmasını istedi. Ancak kurum, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre ilk işe başlanılan tarihte nüfus kütüğündeki doğum tarihinin geçerli olacağına dikkat çekti. İşe başlandıktan sonra yapılan yaş değişikliğinin emeklilik süresinde esas alınamayacağı gerekçesiyle bu istem geri çevrildi. Z.Ç., emeklilik başvurusunun reddedilmesi üzerine kuruma karşı Ankara 14. İş Mahkemesi'nde tespit davası açtı. Mahkeme, davacı sigortalının 1977 yılında işe başlamasına karşılık yaş kaydının 1978 yılında değiştirildiğine işaret etti. Sosyal Sigortalar Kurumu'nu haklı bulan mahkeme, işe girişten sonra yapılan yaş düzeltmesinin emeklilik yaşının hesaplanmasında dikkate alınamayacağını vurgulayarak davanın reddine karar verdi.

Ancak yapılan temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, mahkemenin bu kararını Anayasa'ya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle bozdu. Anayasa'nın 138/son maddesine göre kesinleşen yargı kararlarının gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağı, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğuna dikkat çekildi. Kararda, mahkeme kararıyla değiştirilmiş nüfus kaydının emeklilik yaşının hesaplanması için de geçerli olduğu vurgulandı.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin bozma kararı üzerine dosya bu doğrultuda incelenmek üzere yeniden 14. İş Mahkemesi'ne gönderildi. Yargıtay'ın bozma gerekçelerine katılmayan yerel mahkeme, ilk kararında direnince dava nihai kararın verilmesi için Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Yerel mahkemenin direnme kararını uygun bulan Genel Kurul, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 120. maddesinde yapılan değişiklik uyarınca ilk işe giriş tarihinden sonraki yaş durumunda yapılan değişikliklerin dikkate alınmayacağının altını çizdi. Kararda, işe giriş tarihindeki mevcut durumun korunmasına ilişkin bu özel düzenlemenin, kurumsal planlama ve aktüeryal dengelerin oluşturulmasında duyulan kaygılardan kaynakladığı belirtilerek şu açıklama yapıldı: ?Yasada yer alan ve ilk defa çalışmaya başlamakla oluşmuş olan statükonun sürekliliğini sağlamayı amaçlayan 120. madde hükmü karşısında, belirtilen nedenlerle, ilk defa çalışmaya başladıktan sonra verilmiş yaş düzeltme kararları maddede belirtilen sigorta kollarında dikkate alınamayacaktır.?

Hukuk Genel Kurulu, bu gerekçeyle Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin bozma kararını kaldırarak 14. İş Mahkemesi'nin direnme kararını onadı. Kesin nitelik taşıyan bu karar uyarınca bundan sonra işe giriş tarihinden sonra yapılan yaş değişiklikleri emeklilik süresinin hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber