Sıcak hava bunaltıyor/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2011 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de, hava sıcaklığının yükselmesi insanları bunaltıyor. Kentin en hareketli mekanı olan Konak Meydanı'nda güneş altındaki banklar boş kalırken, ağaç gölgeleri ve havuz başları vatandaşların yeni mekanı oldu.

İzmir'de, sıcaklıkların hızla yükselmesi vatandaşları gölgelere yöneltti. Termometrelerde ibrenin hızla yükseldiği şehir merkezinde, aşırı sıcaklar insanları ağaç gölgesindeki çimlerin üzerinde oturmaya mecbur ederken, bazıları da çeşmelerde ellerini yüzlerini yıkayarak serinlemeye çalıştı. Kuşlar da süs havuzlarının başında toplanarak sıcak havadan kendilerini korumaya çalışıyor. Uzmanlar vatandaşları uyararak sıcaklığın en yüksek olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında güneşte fazla kalınmamasını istedi.

Gölgede günlerini geçirenler serinlemek için ağaç gölgelerini tercih ettiğini ancak sıcakların da gerekli olduğunu belirtiyor. Meyvelerin ve diğer sebzelerin sıcaklarda olgunlaştığını söyleyen bazı vatandaşlar, sıcakların ve soğukların olması gerektiğini belirtiyor. Yazın sıcak olmasının doğanın bir gereği olduğunu belirten bazı vatandaşlar çalışanların işlerinin zor olduğunu belirtti.

TRABZON'DA NEM VE SICAKLAR BUNALTIYOR

- Trabzon'da, aşırı sıcak ve nem yüzünden bunalanlar serinlemek için türlü yollara başvururken, çocuklar ise su parkında serinliyor.

Trabzon'da hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıkması ve sıcaklığın nemle birleşmesi sonucu bunalan vatandaşlar serinlemek için sahillere akın ediyor. Çocuklarını denize götüremeyen vatandaşlar Meydan Parkı'nda bir süre önce yapılan su parkında çocuklarını eğlendiriyor. Bunu sosyal bir aktivite haline getiren ve her gün çocuklarını serinletmek için su parkına getiren aileler ise cep telefonları ile resim ve görüntülerini çekmeyi ihmal etmiyor. Aileler, yeni yapılan su parkı için Trabzon Belediye

Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na teşekkür etti.

SICAK VE GÜNEŞ ÇOCUKLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

- Yazın serinlemek için havuz ve plajlara akın eden çocukların güneş ve sıcak çarpmasından daha fazla etkilendiği belirtildi.

Çocukların aşırı sıcaklardan korunması için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgiler veren uzmanlar, ?Güneş yanıkları ve sıcak çarpmasını engellemek için öncelikle güneş ışınlarının daha yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında çocukları güneşe çıkartmamaya çalışmalıyız. Güneşe çıkarken açık renkli, vücudu sarmayan kıyafetler giydirilmeli, geniş kenarlı şapkalar kullanılmalıdır. Ayrıca güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremi sürülmelidir. Deniz veya havuz kenarındayken şemsiye altında olunsa bile yerden güneş ışınları yansıyabileceği için mutlaka en az 40 koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Aşırı sıcaklarda terlemeye bağlı olarak vücuttan su kaybı olduğu için çocuklara bol bol sıvı verilmelidir. İsilikten korunmak için ince kıyafetler giydirilmeli, ortam ısısı serin tutulmalı, bebek bezleri sık sık değiştirilmeli, her gün duş aldırılmalıdır. Eğer isilik gelişmiş ise en azından günde bir kez hatta gereğinde iki kez ancak sıcak olmayan ılık su ile duş aldırılmalıdır, döküntüler alınan önlemler ile gerilememiş ise çocuk hekimine danışılmalıdır? diyor.

YAZIN YİYECEKLERE DİKKAT

Yaz aylarında yiyeceklerin pişirilmiş olsalar bile, mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, ?Sıcakta kalan ve özellikle açıkta satılan yiyecekler, üzerlerine konan sineklerin mikrop taşıması yanında, mikropların proteinli gıdalar üzerinde daha kolay üremesi yüzünden adeta zehirli hale gelir. Bu durumda yemeğin kokması aslında o yiyecek üzerinde mikropların aşırı şekilde çoğalmasından başka bir şey değildir. Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, krema bu açıdan oldukça fazla risk taşır. Bu şekilde kirlenmiş suların ve bu sularla hazırlanmış içeceklerin içilmesi; bu sularla yıkanmış salata gibi yiyeceklerin çiğ olarak yenmesi, açıkta satılan veya otel-tatil köyü gibi yerlerde açık büfelerde sergilenen uzun süre açıkta bekletilmiş yiyeceklerin yenmesi bu besinler üzerindeki mikropların bağırsaklara geçerek hastalık yapmasına neden olur. Aslında, midenin asit yapısı bu mikroplara karşı önleyici bir engel oluşturur. Ama mide hastası olduğu için mide asidini azaltıcı ilaç kullananlarda bu koruyucu engel ortadan kalkar ve onlar barsak infeksiyonlarına daha kolay yakalanırlar? diye uyarıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber