İşsiz gençleri ikna için klimalı sınıf formülü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Ağustos 2011 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da bir eğitim kurumu, işsiz gençlerin ?havalar sıcak' bahanesine ilginç bir çözümle karşılık verdi. 3 bin liraya kadar çıkan maaşlara rağmen çağrı merkezi elemanı yetiştirme kursu yeterli ilgi görmedi. Bunun üzerine İşbul Meslek Akademileri, ?klimalı sınıflarda kaliteli eğitim olanağı' afişiyle gençlerin sıcak bahanesini daha baştan bitirmiş oldu.

Klimalı sınıflarda eğitim verdiğini ilan eden kurum, İş Kur desteğiyle açılan kurslarda günlük 15 liralık cep harçlığına dikkat çekti. İki aylık kursu tamamlayan gençlerin, yapılacak sınavda başarı göstermeleri durumunda sertifika sahibi olacakları ve sektörün önde gelen firmalarında istihdam edilecekleri vurgulandı.

400 KİŞİ ARANIYOR, 150 KİŞİ GELİYOR

19-29 yaş grubunda gençleri meslek sahibi yapmak, iş bulmalarını sağlamak için açılan kurslar, ücretsiz, cep harçlıklı ve iş garantili olarak açılıyor.İşbul Akademi Genel Müdürü Nurullah Güney, her ay 300 ila 400 kişilik eleman talebi geldiğini, buna karşın gençlerin başvurusunun 150 civarında kaldığına dikkat çekiyor.

SABAH KALKAMIYORUM, SEVGİLİM İZİN VERMİYOR

Gençlerin, eğitimsiz ve donanımsız olmalarına karşın kolay yoldan zengin olmak istediklerini belirten Güney, ?Odaklanma sorunları var. Sürekli bir arayış içindeler. Geliyorlar, üç gün sonra ayrılıyorlar. İki gün sonra geri gelip, yeniden başlayabilir miyim, diye soruyorlar. Hep bir bahaneleri oluyor. Ya sabah kalkamamaktan, trafiğin sıkışıklığından şikayet ediyorlar; ya sevgilileri izin vermiyor ya da memlekete gitmeleri gerekiyor? sözleriyle özetliyor gençlerin durumunu.

MAAŞLAR 3 BİNE KADAR ÇIKIYOR

Çağrı merkezi sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme sürecine girdiğini, çalışan sayısının 60 bine çıktığını anlatan Güney, birkaç yıl içinde bu sayının 120 bini aşacağı tahmininde bulunuyor. ABD için Hindistan ne ise, Türkiye'nin de Avrupalı firmalar için o konuma gelebileceği öngörüsünde bulunan Güney, sektörde maaşların yapılan işe göre farklılık gösterdiğini belirtiyor. Telefonla satış ve pazarlama, teknik destek, dil bilme gibi unsurların maaşların belirlenmesinde etkili olduğunu kaydeden Güney, ?Örneğin dokuz dilde hizmet veren uluslar arası firmalar var. Ya da bir bilgisayar firmasının çağrı merkezinden teknik destek hizmeti veriliyor. Ya da telefonla ürün satışı yapılıyor. Dolayısıyla maaşlar asgari ücretle başlayıp 3 bin liraya kadar çıkıyor? diyor.

EV TEMİZLİĞİNE AKADEMİLİ ÇÖZÜM

İşbul Akademi'nin programına yeni aldığı bir başka hedef kitle ise ev hizmetleri yardımcı personeli. Türkiye'de ilk kez ev hizmetlerine giden kadınlar için mesleki eğitim kursu açıldı. Beykoz Belediyesi ve İşkur desteğiyle 25 kadının katılımıyla gerçekleştirilen kursta, standart temizlik kuralları, hijyen gibi temizliğe ilişkin ana konular ile çalışanların sosyal hakları anlatılıyor. 20 gün süren kurs boyunca, her katılımcıya günlük 15 lira ödeniyor. Kurs bitiminde yapılacak sınavı geçenler, isterse 800 lira maaşla sigortalı olarak işe başlayabiliyor.

Şirket bünyesinde çalışan elemanlar, sabah 9.00, akşam 18.00 mesaisi ile çalışıyor. 1 saat yemek molası ile çay molası bulunuyor. Haftasonu ise çalışmıyorlar.

Genel Müdür Namık Güney, Türkiye'de ilk kez ev hizmetleri elemanlarının sertifikalı olduklarını ve sigortalandıklarını anlatıyor. Ev Hizmetleri alanındaki kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ekonomi sorunlarının çözmeyi hedefleyen bu programın İşKur tarafından desteklendiğine dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber