Ambulansa yol açan sürücüye ceza yok/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2011 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşın Trafik Dairesi'ne mail yoluyla yönelttiği merak ettiği sorular, doğru bilinen pek çok konunun aslında hiç de öyle olmadığını ortaya koydu.

TRAFİK düzenlemesi ve kontrolünde teknolojiyi yoğun olarak kullanan Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücülere internet üzerinden de yardımcı oluyor. Trafikle ilgili akıllarına takılan ya da bilmek istediği soruları mail olarak polise bildiren sürücüler yanıtlarını da yine mail yoluyla alıyor. Sürücüler en fazla trafik cezaları ve MOBESE sistemiyle ilgili soru yöneltiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi Başkanlığı yetkililerinin vatandaşın sorularına verdiği cevaplar ise doğru bilinen pek çok konunun yanlış olduğunu ortaya koydu.

MOBESE soruları ilk sırada

- Hız ihlali yapan araç, radar tarafından ne kadar uzaklıktan tespit edilebiliyor?

50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor.

- MOBESE sisteminde ambulans ve itfaiye araçlarına yol verenlere bir yaptırım var mı?

Tepe lambasının açık olması durumunda ambulans ve itfaiyeye yol verirken kural ihlali yapan araçlara ceza uygulanmıyor.

- Hız sınırını çok az geçtim ceza alır mıyım?

Hız sınırını yüzde 10 aşan sürücüye ceza verilmez. Sınırı yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşan sürücüye ise 130 lira ceza ve 10 ceza puanı verilir.

- Trafik cezalarını nereden sorgulayabilirim?

Sürücü belgelerine uygulanan trafik ceza kayıtlarına ?www.turkiye.gov.tr' den ulaşılabilir. Araç tescil plakasına uygulanan ihbarlı cezalar ise ?www.gib.gov.tr'den sorgulanabilir.

- Şehir içinde ya da kısa mesafelerde emniyet kemeri şart mı?

50 kilometre hızla kafa kafaya çarpışmada, sürücünün karşılaştığı kuvvet yaklaşık 4 tondur. Emniyet kemeri kullanımı ise kazalı ölümleri yüzde 45 azaltır.

- Arkada oturanların emniyet kemeri takması gerekli mi?

Kaza anında yolcular, aynı hızla bir yere çarpana kadar ilerlemeye devam eder. Bu yüzden arkada oturanların da emniyet kemerlerini takmaları gerekir.

- Lastik havaları düşük olursa araç yola daha iyi mi tutunur?

Lastik havalarının, aracın fabrika değerinin altında olmaması gerekir. Lastik hava basıncı düşükken kayma çok daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır.

- Yağmurlu havada havası indirilen lastik daha mı az kayar?

Hava basıncı düşük lastikte su boşaltma kanalları kapandığı için yağmur suyunu çok daha az boşaltır. Hatta hiç boşaltamaz ve su üzerine çıkma ve su yastığı üzerinde kayma çok daha düşük olur. O yüzden bu inanç yanlıştır.

- Öndeki aracı doğru takip mesafesi hızı nedir?

İdeal takip mesafesi kuru havada 2 saniye, yağışta 3-4 saniye geriden olmalıdır. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber