Toplumun mesleklere bakışı tercihi etkiliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Ağustos 2011 22:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bir mesleğin tercih edilmesini büyük oranda toplum belirliyor. 'Erkek işi' görülen meslekleri daha çok erkekler tercih ederken, kızlar öğretmenlik, avukatlık, halkla ilişkiler gibi mesleklere öncelik veriyor

TOPLUMUN mesleklere bakış açısı o mesleğin kızlar ve erkekler arasındaki tercih edilebilirlik oranını değiştiriyor. İletişim, psikoloji, öğretmenlik gibi meslekler toplumumuzda kadınlara daha uygun meslekler olarak nitelendirildiği için daha çok kız öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Pek çok mühendislik dalı ise 'erkek işi' olarak görüldüğü için erkek öğrenciler arasında daha popüler hale geliyor.

Bankacılık, Endüstri Mühendisliği, İşletme, İşletme Mühendisliği, Sigortacılık, Turizmcilik, Veterinerlik, Siyasal Bilimler uzmanlığı gibi alanları ise hem kız hem de erkek adaylar eşit düzeyde istemektedirler.

Bölgelerin gözdeleri

Bölgesel farklar da gençlerin mesleki tercihlerini etkiliyor. Farklı bölgelerde farklı meslekler daha ön plana çıkmış durumda. İletişim ve sanatla ilgili meslekler en çok Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmış durumda. Bu mesleklerin iş imkanının bu bölgede yüksek olması bunun nedeni olabilir. Uğur Kariyer Merkezi tarafından uygulanan Kariyer Eğilim Testi (KET) sonuçlarında da bu meslekleri simgeleyen girişimcilik ve yaratıcılığın ön plana çıktığı artistik kişilik özellikleri en çok Marmara ve Batı bölgelerinde görülüyor. Diğer bölgelerde sanat ve iletişime bağlı meslekler için istihdam alanı oldukça sınırlı. Bu mesleklerin en az tercih edildiği bölgeler ise Doğu ve Güneydoğu.

Marmara Bölgesi'nde gençler tarafından tercih edilen diğer bir meslek grubu ise finans. İşletme ve Yatırım Danışmanlığı gibi ucu açık, pek çok farklı alanda faaliyet gösteren meslek grupları esnek kariyer olanakları sunduğu için farklı iş alternatiflerinin bulunduğu Marmara Bölgesi'nde daha çok tercih ediliyor.

Avukatlık gençler arasında iş garantili meslek olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Doğu ve Güneydoğulu gençler arasında en tercih edilen meslek. Askerlik ve öğretmenlik ise en çok Egeli gençleri cezbediyor.

Bölgelere göre en çok tercih edilen meslekler incelendiğinde en ilginç sonuç bilimadamlığında görülüyor. En çok Doğu ve Güneydoğu bölgesinde gençler bilimadamı olmak istiyor. Aslında bu sonuç Kariyer Eğilim Testi (KET) sonuçlarının analizleri ile uyum gösteriyor.

Son dönemlerde öne çıkan endüstri ve bilgisayar gibi mühendislikler ise Doğu ve Güneydoğulu gençler tarafından çok fazla tercih edilmiyor. Endüstri mühendisliğinin esnek bir meslek alanı olması bu mühendislik türünün en çok Marmara Bölgesi'nde popüler olmasına neden oluyor.

Bilgisayar mühendisliği ve sporla ilgili meslekleri de en çok Karadenizli gençler tercih ediyor.

Uluslararası İlişkiler'e uluslararası eğitim

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü dünyanın en iyi üniversitelerinden gelmiş olan akademisyenleriyle öğrencilerine uluslararası çapta eğitim imkanı sağlıyor. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mert Bilgin ile bu bölümün ayrıcalıklarını konuştuk.

- Bölümünüzle ilgili bilgi verir misiniz?

Bölümümüz lisans ve 'Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler' alanında yüksek lisans programları yürütmekte. 4 yıllık lisans programımız İngilizce verilmekte. Yoğunlaştığımız konular arasında demokratikleşme, vatandaşlık, sivil toplum, kent ve göç çalışmaları, kamuoyu araştırmaları, dış politika, uluslararası siyaset, küresel politik ekonomi, enerji ve çevre güvenliği ile karşılaştırmalı bölgesel çalışmalar yer almakta.

- Öğrencilerin bu bölümü tercih etmeleri için eğitimdeki farklılıklarınız nedir?

Her öğrencimizin ilgi alanlarını ve eğilimlerini baştan tespit edip, dünyayı kavrarken uzmanlıktan; uzmanlaşırken dünyadan kopmamalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz dünyayı siyaset, ekonomi, kültür ve diplomasi üzerinden anlarlarken; beklentilerine ve ilgi alanlarına göre seçtikleri seçmeli dersler, yan dal ve çift anadal programları vasıtasıyla uzmanlaşıyorlar.

- Eğitim kadronuzdan bahseder misiniz?

12 öğretim üyemiz ve 5 araştırma görevlimiz ile birlikte tam zamanlı faaliyet gösteriyoruz. Akademisyenlerimiz California, Essex, Ehess-Paris, Florida, McGill, Oxford, Siena, Sorbonne, Stanford, Stockholm, Syracuse ve Yale gibi konularında dünyanın en iyi üniversitelerinden eğitim almış. Yüksek lisans öğrencilerimiz Washington'daki kampusumuzun desteğinde Kongre'de, Senato'da, araştırma kuruluşlarında özel seminer ve brifing alabilirler.

- Yurtdışı bağlantılarınız ne şekilde?

Bölümümüz dünyanın çok farklı yerlerinde ikili anlaşmalar düzenliyor ayrıca, Erasmus ya da doğrudan kayıt yoluyla öğrenci değişimi yapılıyor. ABD, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, İzlanda, Jamaika ve Kore gibi dünyanın değişik yerlerinden bölümümüze gelen öğrenciler sınıflarımıza renk kattıkları gibi, önemli katkılarda bulunuyorlar. Keza yurtdışı üniversitelere giden öğrencilerimiz de önemli deneyimler ediniyor.

Hazırlayan: Dilan Baransel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber