Sözleşmeli Sağlık Personeli Olarak Yerleşenlerden Askerde Olanların Durumu

Sözleşmeli sağlık personeli ek yerleştirme işlemleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Ancak bize ulaşan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı askerde olan sözleşmeli sağlık personelini atamama yönünde karar almıştır. Ancak, bu kararın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu durumda olan kişilerin 60 gün içinde idari yargıda dava açması gerekmektedir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 22 Nisan 2005 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli sağlık personelinin tabi olduğu Kanun, 4924 sayılı Kanunundur. Bu Kanunun 42'üncü maddesinin ilk fıkrasında "Sözleşme ile çalıştırılacak personelin; Bakanlığın belirleyeceği hizmetin gerektirdiği özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları ve ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen nitelikleri taşıması zorunludur. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, sözleşmeli personel olarak istihdam edilemezler" hükmü "Kanunda hüküm bulunmayan haller" başlıklı 8'inci maddesinde ise "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna tabi personel hakkında diğer kanunlarda aksine bir hüküm bulunmadıkça 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır" hükmü yer almaktadır.

Kanunda askerliğe ilişkin özel bir düzenleme yapılmadığı için, sözleşmeli sağlık personeli atamaları konusunda, 657 sayılı Kanunun uygulanması gerekmektedir.

Memur atamalarında ise bu konu, kamu kurumları için sorun oluşturmuş olup, olay yargıya intikal etmiştir. Konuya ilişkin olarak idare mahkemelerinde açılan davalar kazanılmıştır. Özetle; mahkemeler, askerliğin, özür durumlarını aşan bir statü olduğunu ve askerlik dönüşü kişinin işe başlatılması gerektiğini belirtmişlerdir.

Bu konuya ilişkin daha önce hazırladığımız dosya için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber