6 bin 500 öğrenci tarihe yolculuk yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2011 12:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Türkiye genelindeki tüm illerden toplamda 6 bin 500 ilk ve ortaöğretim öğrencisi, bağımsızlık savaşının ruhunun daha iyi kavranması amacıyla Kurtuluş ve Çanakkale Savaşlarının yapıldığı illerdeki tarihi mekanları ve savaş mevzilerini yerinde görecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) bu yıl 8. yapılacak olan ''Cumhuriyet Eğitim Gezileri'', Çanakkale destanının önemini kavramaları ve bu yolla milli şuurun güçlenmesine katkıda bulunulması, farklı coğrafi bölgelerdeki öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmaları, başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi ve diğer öğrencilerin de özendirilmesi amacını taşıyor.

Bakanlıkça, Çanakkale Eğitim Gezileri Projesi adı altında yürütülen ve bugüne kadar olumlu sonuçlar alındığı gözlenen uygulama, Milli Mücadele Destanının sonuç bölümünü oluşturan Sakarya ve 30 Ağustos Başkumandanlık Zaferlerinin kazanıldığı yerlerin ve milli mücadelenin başlangıcından sonuna kadar tüm önemli gelişmelerin yaşandığı illeri kapsıyor. Söz konusu proje kapsamında öğrenciler Ankara, Çanakkale, Afyonkarahisar, Kütahya ile Kurtuluş Savaşında ve Cumhuriyete giden yolda önemli yeri olan Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Kars ve Van illerini geziyor.

Proje, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünce, 2007 yılından itibaren de Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünce yürütülüyor.

Her ildeki Öğretmenler Kurulu tarafından belirlenecek öğrencilerde, okullarında başarılı olma ve maddi gücü bulunamama koşulu aranıyor.

Türkiye'nin tüm illerinden gelerek Ankara'da toplanan öğrenciler, biri Çanakkale, diğeri Afyonkarahisar-Kütahya-Polatlı hattını içeren 3-7 gün sürecek gezide biraraya geliyor. Öğrencilerin bir kısmı, Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas'taki Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği kongrelerin yapıldığı illere gidiyor; bir kısmı ise bulundukları ilden doğrudan Ankara'ya geliyor. Ankara'da buluşan öğrenciler, Anıtkabir, Etnografya Müzesi, Eski TBMM'yi gezdikten sora grupların hepsi Polatlı-Duatepe'den geçiyor. Bu noktadan sonra grubun bir kısmı Kurtuluş Savaşı'nın geçtiği Afyonkarahisar-Kütahya, diğer kısmı ise Çanakkale güzergahından geziye devam ediyor. Çanakkale'de de kara ve deniz savaşlarının gerçekleştiği tüm yerler, şehitlikler, anıtlar, tabyalar, doğal parklar ve turistlik mekanlar öğrencilere gezdiriliyor.

Tamamen ücretsiz olan gezi boyunca öğrenciler, en az üç yıldızlı otellerde tam pansiyon olarak faydalanıyor. Diğer güzergaha giden öğrenciler de Afyonkarahisar ve Kütahya'daki Kurutuluş Savaşı'nın Çanakkale Dumlupınar Meydan muhaberelerinin, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muhaberelerinin gerçekleştiği muhabere alanlarını, anıtları, şehitlikleri, müzeleri, turistlik yerleri kapsıyor.

Bu yıl yapılacak Cumhuriyet Gezisi, 27 Eylül'de başlayacak ve bir ay boyunca toplamda 6 bin 500 öğrenciye, Kurtuluş ve Çanakkale savaşının ruhunu yaşatacak.

Otobüslerle gerçekleştirilen seyahatte, araçların da standartları bulunuyor. Öğretmen ve öğrencilerin tam güvenli seyahatlerini yapabilmeleri için otobüslerin en fazla 6 yaşında olması ve D-2 belgesine sahip olması gerekiyor.

-AA'DAN HABER DESTEĞİ-

Anadolu Ajansı da projenin daha fazla duyurulması, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nın gerçekleştiği yerlerde görülerek, tarihin daha iyi anlaşılması için fotoğraf, görüntü ile birlikte haber desteği verecek.

Gezi programını başından sonuna kadar takip edecek olan Anadolu Ajansı, bağımsızlık savaşının ne kadar güç koşullar altında kazanıldığını, fotoğraf, görüntü ve haberle duyuracak.

Gezide çekilen fotoğraflar, programın tamamlanmasının ardından sergilenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber