İç göçe karşı teşvik

Haber Giriş : 23 Nisan 2005 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Göçü önleme planı

MGK'da görüşülen 'büyükşehirlere göç'ün, birçok toplumsal sorunu beraberinde getirdiğine dikkat çekilerek, hükümetin büyükşehirlere göçü önlemeye yönelik alacağı tedbirlere destek verildi.

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) son toplantısında İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlere göçü önlemeye yönelik tedbirler görüşüldü. MGK'da büyükşehirlere yönelik göçün birçok toplumsal sorununu beraberinde getirdiğine dikkat çekildi. MGK, hükümetin büyükşehirlere göçü önlemeye yönelik alacağı tedbirlere destek verdi.

Türkiye'de, ekonomik sıkıntılar ve işsizlik başta olmak üzere birçok nedenle bazı iller göç veriyor. Göç veren iller sıralamasında Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt,Şırnak, Tunceli ve Van illeri ilk sıralarda yer alıyor. Güneydoğu ilerinde ekonomik sıkıntıların yanında terör olayları da göçün önemli nedenleri arasında yer alıyor. Terör olayları nedeniyle 357 bin kişinin köylerini boşaltmak zorunda olduğuna dikkat çekiliyor. Kendi yörelerinden göç alan iller arasında ilk beş sırada Diyarbakır (%14,71), Siirt (%7,34), Batman (%6,07), Mardin (%5,48) olduğu belirtiliyor.

İstanbul ilk sırada

İç göç nedeniyle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde birçok sorunların ortaya çıktığı belirtiliyor. Göç alan iller sıralamasında İstanbul ilk sırayı alırken Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Gaziantep, Bursa, Manisa ve Kocaeli gibi iller yer alıyor. İç göç nedeniyle 1990 nüfus sayımına göre Mersin'in 422 bin olan nüfusu 1 milyona, Tarsus'un 177 bin olan nüfusu 350 bine, Adana'nın 927 bin olan nüfusu 2 milyona, Diyarbakır'ın 380 bin olan nüfusu 1 milyona, Gaziantep'in 600 bin olan nüfusu yine 1 milyona çıktı.

Yatırımlar arttırılacak

Hükümet, MGK toplantısında iç göçü önlemek için geri kalmış bölgelerdeki yatırımların arttırılacağını bildirdi. Geliri 1500 Dolar'ın altındaki 36 ile yönelik teşvik kapsamına 13 il daha eklenerek 49 ile çıkartılacağı bilgisi verilirken, teşviklerle yatırımların arttırılması ve işsizliğin azaltılmasının amaçlandığı belirtildi. 36 ile yönelik çıkartılan teşvik uygulamasının sonuçları hakkında bilgi verilirken bu illerdeki yatırımların arttığına işaret edildi.

Tarıma ek destekler

MGK'da tarım kesimine yönelik desteklerin arttırılması kararı alındı. Hükümet, çiftçilere yönelik doğrudan gelir desteği uygulamasının arazi bazında değil ürün bazında verilmesi uygulamasına geçilmesiyle doğrudan gelir desteğinin üreticiye gideceği bilgisini aktardı. MGK'da, hükümetin tarım kesimine aktarılan kaynakların artırılması yönündeki kararına destek verildiği öğrenildi.

Köye dönüş hızlandırılacak

Terör olayları nedeniyle Güneydoğu illerindeki 357 bin kişinin köylerini boşaltmak zorunda kalmasının ardından AK Parti Hükümeti 'Köye Dönüş Projesi' başlattı. Bu kapsamda terör olayları nedeniyle köye dönmek isteyenlere tazminat ödenmesine yönelik kanunun çıkartıldığı hatırlatıldı. Köylerin boşaltan 357 bin kişinin sadece 125 bininin köylerine döndüğüne işaret edelirken MGK toplantısında, köye dönüş projesinin hızlandırılmasının gereği vurgulandı. Hükümet, köye dönüşleri hızlandırmak için köylerini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlara yeni imkanlar sunmak için bir proje hazırlayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber