Bakan Bayraktar: Afetle ilgili mevzuatı risk yönetimine göre yeniden ele alacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2011 19:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 17 Ağustos Marmara depreminin 12. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

1950'li yıllardan sonra göçler sebebiyle hızlı nüfus artışına maruz kalan şehirlerin plansız ve kontrolsüz yapılaşmalarla karşı karşıya kaldığına işaret eden Bayraktar, "12 yıl önce bugün meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi ile Cumhuriyet tarihinin en büyük kayıpları yaşanmıştır. Bu acı tecrübe, ülkemizde güvenli ve sürdürülebilir kentsel gelişme için, afet sonrası uygulamalar yerine, afet öncesi hazırlıklara yoğunlaşarak afet tehlike ve risklerini giderme/azaltma amaçlı yaklaşımların gereğini ortaya koymuştur." dedi.

Deprem açısından hassas bir coğrafyada bulunan Türkiye'de nüfusun yüzde 70'inin birinci ve ikinci dereceli deprem bölgelerinde yaşadığına işaret eden Bayraktar, şunları dile getirdi:

"Depremden kaçma gibi bir seçeneğimiz bulunmamaktadır. Yerleşim alanlarının, var olan tehlike ve risklerden etkilenmeyecek ya da en az etkilenecek şekilde planlanmasını yapmak ve vatandaşlarımızı can ve mal kayıplarını en aza indirecek sağlıklı konutlara kavuşturmak mecburiyetindeyiz. Deprem riskinin azaltılmasına ilişkin süreçlerin ilk aşaması olarak tehlike ve risklerin belirlenerek risk yönetimi veya sakınım planlarının hazırlanması önem arz etmektedir. Bu planların yapılması için esas, ilke ve standartlar belirlenerek süratle yapımına geçilmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda öncelikle yapılması gereken işlerden biri de afetlerle ilgili mevzuatın risk yönetimi çerçevesinde yeniden ele alınmasıdır. Bu nedenle Bakanlığımızın yeni yapılanma sürecinde, afete duyarlı ve güvenli kentleşmenin geliştirilmesini temin etmek amacıyla Risk Yönetimi ve Sakınım Planlarının yapılması ve onaylanmasına ilişkin çalışmalara öncelik verilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber