Yüce Divan'da Başkan ile Yargıtay Başsavcısı dargın!!!

Haber Giriş : 25 Nisan 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesut Yılmaz'ın yargılandığı Yüce Divan'da Anayasa Mahkemesi Başkanı ile Yargıtay Başsavcısı arasında dargınlık yaşanıyor

Tartışma, 24 Mart'ta eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in Türkbank ihalesi nedeniyle yargılandıkları Yüce Divan duruşmasında başladı. Yoğun ve yorucu geçen duruşmada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, tanıklara soru sorma sırası geldiğinde, elindeki notları Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin'e doğru göstererek, "Müsade ederseniz, oturarak soru sormak istiyorum" diye sordu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ise bu soruya sessiz kaldı ancak izleyicilerin ve Ok'un "Evet" anlamına geldiğini düşündükleri bir şekilde başını salladı. Bunun üzerine Ok, tanıklara sorularını oturduğu yerden ve ellerindeki notları okuyarak sordu.

Bumin, Başsavcı Ok'u "Siz tarafsınız. Lütfen sorularınızı ayakta sorunuz" diye uyardı. Bunun üzerine Ok, önünde bulunan notlarını göstererek "Ben daha hazırlıklı soru sorabilmek için izin istemiştim. Yoksa heyete karşı saygısızlık yapmam söz konusu değildir" dedi. Başsavcı Ok bu uyarıdan sonra sorularım ayağa kalkarak sordu. Ancak, Ok bu olayın yaşandığı duruşmadan sonra yapılan Yüce Divan duruşmalarının hiçbirine katılmadı. Ok'un katılmadığı Yüce Divan'daki 7 duruşmada iddia makamını vekili Yalçınkaya temsil etti. Bu yüzden üç kişilik savcılık heyeti de iki kişiye düştü.

"Başkan izni duymamış"
Kulislerde tartışma yaratan bu olaya son noktayı Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç koydu. Kılıç olayla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: "Duruşmada Başsavcı'nın oturarak soru sorma isteğini Başkan duymadı. Hatta duruşmadan sonra Başkan'a Başsavcı'nın talebini duyup duymadığını sordum. O da oturarak soru sorma isteğine ilişkin talebini duymadığını söyledi. Bundan sonra ben Başsavcı ile de görüştüm. Yargıtay'daki işlerinin yoğunluğu nedeniyle duruşmalara katılmadığını, ilerleyen aşamalarda katılacağını söyledi. Zaten Başkanımız Mustafa Bumin, kendisini, oturarak soru sormak için izin istediğini duymadığından uyarmıştı."

Özok da eleştirmişti
Barolar Birliği Başkam Özdemir Özok geçen hafta VATAN'a verdiği özel röportajda şöyle demişti: "Mahkemedeki düzenleme bakımından savcıların yeri yeni TCK'da da hakimin yanında. Yani marangoz hatası devam ediyor. Hâlâ statü itibarıyla avukattan yukarıda duruyorlar. Bunu AB'nin birçok ülkesi gerçekleştirmiş. Karar veren yargıç ama iddia eden savcı ile iddianın karşısında sanığı savunan avukatın eşit koşullarda mahkemede hareket etmesi lazım. Bizde ise vatandaş mahkemeye gelip de yargıç, savcı ve avukatı mahkemede şöyle bir gördüğü zaman avukatla savcının arasındaki bu farkı, bu eşitsizliği bir türlü algılayamıyor ve avukatı bu yargılama bütünlüğü içerisinde daha dışta, daha etkisiz bir konumda görüyor. Yani savunmada avukat arkadaşların yanında savcı arkadaşlar daha etkili."

İşte yeni formül
İki kürsü arasında bir metre boşluk
Anayasa Mahkemesi'nde savcıların yeriyle ilgili olarak da yeni bir formül geliştirildi. Anayasa Başkanvekili Haşim Kılıç bu durumu şöyle açıkladı: "Bana göre savcılık da sanık gibi taraf olduğundan kürsüde değil, avukatlarla eşit yükseklikte oturmalı. Hatta Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasının projesinde, ben CMK'da bu şekilde değişiklik yapılacağı inancıyla, savcı kısmım bir parça kürsüden aşağı yaptırmıştım. Değişiklik olmayınca, pratik bir çözüm bulup, hakim kürsüsü ile savcının oturacağı yer arasını bir metre boşluk bıraktık

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber