İthal makinelerin yüzde 70'ini biz de üretebiliyoruz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Ağustos 2011 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MAKİNE üreticileri, bir yandan cari açık ile ilgili tedbirler alınırken, diğer yandan makine ithalatıyla ilgili düzenleme yapılmamasına tepkili.

İthal edilen makinelerin yüzde 70'inin Türkiye'de de üretildiğine dikkat çeken Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran ?Gelişmiş ülkelere ihracat yapan Türk makine sanayinin ürünleri Türkiye'de rağbet görmüyor. Yerli malı makine kullanılsa 25 milyar dolarlık ithalat, 17 milyar doların altına iner? dedi. Basın mensuplarıyla iftarda buluşan Dalgakıran, makine sektörünün önümüzdeki dönemde vizyon ve stratejileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünya ekonomisindeki değişimle birlikte Türkiye'deki sanayinin de dönüştüğünü aktardı.

Vergi sistemi Uzakdoğu'yla eşit yapılmalı

Avrupa'da üretimin azaldığına işaret eden Dalgakıran ?Yaşlı kıtanın geleceğinden endişeliyiz çünkü biz ihracatımızın çoğunu bu Avrupa ülkeleri ile yapıyoruz. Avrupalı da geleceğinden endişeli. Bu nedenle çevre ülkelerle ticaret bizim için çok önemli. Türkiye'nin komşu ülkeler ile yaptığı serbest ticaret anlaşması yok. Biz kalite ve fiyat olarak Uzakdoğu'dan çok iyiyiz. Vergi sistemini Uzakdoğu ile eşit şartlara getirelim, Türk makine sektörü patlama yapar. Ama dünya üretiminin yüzde 51'nin yapıldığı Uzakdoğu'ya makine ihracatında yüzde 25'lik gümrük duvarı var? diye konuştu. Makine ihracatının 12 milyar dolara erişeceğini belirten Dalgakıran ?Doğru stratejilerle makine sektörü şahlanacak. Altımızda bir araç var. Bu araç eski çalkantılar nedeniyle 30 km hızla gidiyordu. Biz aracı 150 km süratle sürebiliriz? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber