Cari açıkla etkin mücadele için 'Ekonomi serbest bölgesi' geliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Ağustos 2011 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'ye yabancı doğrudan yatırımların artması ve cari açık sorunuyla etkin mücadele için 'serbest bölge' kavramını kaldırıp, 'Ekonomi Serbest Bölgeleri' adı altında yeni bir konsept geliştirdiklerini belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu konuda Mersin ile ilgili de bir prototip hazırladıklarını söyledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'Serbest Bölge' kavramını kaldıracaklarını, bunun yerine artık 'Ekonomi Serbest Bölgeleri' şeklinde yeni bir konsept üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çağlayan, serbest bölgelerle ilgili yaklaşık 1 yıldır çalışma yaptıklarını, bu kapsamda 2 hafta önce ziyaret ettikleri Güney Kore'de de dünyanın en büyük serbest bölgelerinden birini incelediklerini dile getirdi. Serbest bölgeler yerine artık Ekonomi Serbest Bölgeleri şeklinde yeni bir konsept üzerinde çalıştıklarını anlatan Bakan Çağlayan, bu çalışmayla cari açığın ciddi manada azaltılmasını, döviz kazandırıcı hizmetlerin geliştirilmesini ve ülkeye yabancı doğrudan yatırımların çekilmesini amaçladıklarını belirtti.

BİRKAÇ İLİ KAPSAYACAK

Bunu yaparken dünyanın bazı bölgelerini örnek aldıklarını ifade eden Çağlayan 'Türkiye'nin seçilmiş belirli alanlarında özel ekonomik bölge enflasyonu yaratmadan, bu işi dejenere etmeden ve amaçladığımız faydaları sağlayacağımız bir yapıya dönüştürerek içinde ticaretin, içinde turizmin, içinde lojistiğin, ulaşımın, iletişim ve sanayinin olduğu çok geniş perspektif düşünüyoruz. Bunlar, geniş araziler üzerinde, hepsi bir bölge içinde olacağı gibi, hepsi bir ilin veya yan yana bir-iki ilin birbirini tamamlayacağı şekilde olacak. Yani getirip illa ki bir yere hapsetmek istemiyoruz. Birbirine komşu iller, örneğin Mersin ve Adana' dedi.

İlk örnek Mersin'e

SERBEST bölge kavramını kaldıracaklarını belirten Çağlayan, bunun yerine gelecek ekonomik özel alanların içinde ise konutların, rezidansların, iş merkezlerinin olabileceğini kaydetti. Bu konuda seçimler sırasında Mersin ile ilgili bir prototip hazırladıklarını belirten Çağlayan, şöyle devam etti: ''Burada yurtdışından gelen insanların bir yerde ikamet edebileceği, bir yerde ofis olarak kullanacağı, diğer taraftan, lojistik, ticaret gibi merkezlerini harekete geçirecek önemli bir yapı oluşturacağız. Havaalanının da bu konsepte dahil olduğu, bunun deniz ve limanla bağlantılı olduğu, demiryolu ve kara yolunun bağlantılı olduğu alanlar şeklinde düşünüyoruz. Çağlayan, bu projelerle hem Türkiye'ye yabancı sermaye çekmeyi ve bunları her alanda yatırıma özendirmeyi, hem de bizim yerli dinamikleri yerli yatırımcılarla birlikte harekete geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Daha fazla teşvik veriliyor

Serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerler olarak tanımlanıyor. Türkiye'nin en büyük serbest bölgeleri arasında ise Avrupa Serbest Bölgesi, İstanbul-Deri ve Endüstri Serbest Bölgesi, Ege Serbest Bölgesi geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber