Okullar, ödeneği bitirmek için aşırı harcama yaptı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Ağustos 2011 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB'deki hesap okula uymadı

Okulların açılmasına sayılı günler kala Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2010 mali yılında Bakanlıkça harcanan 30.5 milyar lirayı mercek altına aldı.

Okulların yakacak parası bile bulamadığının ve çareyi kayıt parasında bulduğunun tespit edildiği o raporun satırbaşları şöyle:

- YAKACAKLARI YOK: 5 bin 834 lisenin yüzde 16'sında yakacak alımı, yüzde 58'inde temizlik malzemesi alımı, yüzde 29'unda kırtasiye alımı, yüzde 53'ünde internet hizmeti alımı yapılamadı.

- ÖDENEK ÇEKİLDİ: Merkez ve merkez dışı harcama birimleri toplam 4 milyar 239 milyon 397 bin 860 lira ilave ödenek talebinde bulundu. Maliye Bakanlığı'nın yedek ödeneklerinden MEB'e 1 milyar 98 milyon lira aktarıldı. Buna karşın MEB'in 'Memurlar' ve 'Gayrımenkul Büyük Onarım Giderleri' ödeneklerinin 7 milyon lirası geri çekildi. Fazladan çekilen 6 milyar 655 milyon liralık ödenek ihtiyaçları gerektiği gibi karşılanamayan okulların giderleri için kullanılabilseydi eğitim ve öğretim hizmetlerinin acil ihtiyaçları karşılanmış olacaktı.

HARCAMA PROGRAMI SAPTI

Aralık ayında mal ve malzeme alımı için planlanan harcamanın 12 kat üstüne çıkıldı. Eğitim öğretim yılı eylülde başlayıp haziranda; hesap dönemi ise ocakta başlayıp aralıkta bitiyor. Okulların, yıl sonunda kullanmadıkları ödenekler geri alındığından, ödeneği bitirmek için aşırı harcamalar yapıldı. MEB bu nedenle 01 Eylül ile 31 Ağustos dönemini kapsayan 'özel hesap dönemi' uygulamasına geçilmesini öngördü.

Ömür EMLİK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber