Maçkalı öğrencileri ayaklandıran devir

Haber Giriş : 26 Nisan 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maçka Akif Tunçel Endüstriyel Teknik Okulu binasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülmek istenmesi tepkiye neden oldu.

60 yıldır eğitime katkıda bulunan okulun kültür merkezi haline dönüştürüleceğini öğrenen öğrenciler ile velileri, dün erken saatlerde okulun bahçesinde toplandı. Ellerinde 'Anıların mekanı satılamaz' yazılı dövizler bulunan ve 'Maçka bizimdir bizim kalacak', 'Maçkalı olmak ayrıcalıktır' şeklinde sloganlar atan grup adına bir açıklama yapan Okul Aile Birliği Başkanı Beyhan Tahtakesen, okul binasının devrine karşı olduklarını söyledi.

Okulun başka bir yere taşınması halinde eğitimin büyük darbe alacağını ifade eden Beyhan Tahtakesen, 'Burada 60 yıldır eğitim veriliyor. Bazı bölümler Türkiye'de sadece bu okulda mevcut. Milli Eğitim yetkilileri umarım böyle bir yanlışa izin vermezler ve devir kararlarından dönerler' dedi. Öğrenci ve veliler, bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağıldı.

Topbaş: Müze olacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, okulun Milli Eğitim Bakanlığı'ndan devrini istediklerini söyledi. Tarihi binanın 'Mimar Sinan Müzesi' olarak değerlendirileceğini ifade eden Topbaş, 'Üstat Mimar Sinan'ın müzesi yok İstanbul'da. Ancak Sayın Bakan ile görüşmemizde, bir başka proje daha düşündük. Şimdi onun çalışmasını yapıyoruz. Okul eğitimine başka yerde devam edecek. Ancak bu bir süreç gerektiriyor. Muhtemelen okullar tatile girdikten sonra devir gerçekleşir' diye konuştu.

Türkiye'nin en eski mesleki ve teknik eğitim öğretim kurumlarından olan okul, 1945 yılında Tophane'deki Askeri Merkez Komutanlığı binasında 'Tophane Sanat Okulu' adı ile açıldı. Bir süre Tekel deposu olarak kullanılan okul, 'Maçka Sanat Enstitüsü', 'Teknik Öğretmen Yüksek Okulu', 'Tekniker Okulu', 'Tekniker Yüksek Okulu', 'Maçka Endüstri Meslek Lisesi', 'Teknik Lise', 'Anadolu Teknik Lisesi', 'Anadolu Gazetecilik Lisesi' ve 'Maçka Akif Tunçel Teknik Okulları' adıyla eğitime hizmet verdi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber