Anne karnında çocuğun babasını belirleyen test

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Eylül 2011 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ABD'de anne karnındaki 12 haftalık bebeğin babasını belirleyebilecek test, kürtajın artmasına neden olacağı için çok tartışılıyor

ABD'nin Ohio eyaletinde bulunan DNA Teşhis Merkezi'deki (DNA Diagnostics Center) bilim insanları, hamile kadınların kanı üzerinden babalığı kanıtlayan bir test geliştirdi. Fetustan hücre alınarak babalığın kanıtlanabildiği testte kullanılan teknoloji, California'daki Gene Security Network adındaki firma tarafından geliştirildi. Hamile kadınların kanı üzerinde babalık testi yapmak şimdiye kadar mümkün olmuyordu. Çünkü alınan DNA'nın hangisinin kadına, hangisinin çocuğa ait olduğu saptanamıyordu. Ancak bu testte genetik yapığındaki tek nükleotit polimorfizmiler ortaya çıkartılıyor ve kan hücreleri net plazmadan ayırtılıyor. Kan plazmasında bulunan DNA'dan annenin DNA'sı çıkartılarak çocuğun DNA'sı bulunuyor ve babanın DNA'sıyla karşılaştırabiliyor. DNA Teşhis Merkezi'nin baş bilim uzmanı "Eğer hamileliğin 12 haftasından sonra yapılırsa bu test çok güvenilirdir." diyor. akaların sadece yüzde 1'inde testin sonucunda kesin bir cevap verilemiyor. Ancak bütün dünyada bilim insanları, bu testi etik açıdan eleştiriyor. Bebeklerin aldırılma tehlikesi nedeniyle, testin yaptırılmaması konusundaki görüşler ağır basıyor.

Dr. Remin Akçay Tan Universal Alman Hastanesi Hekimi

Ülkemizde bu konuda yasal sınırlamalar var

Eğer anne kanından da bebeğe ait uygun özellikte DNA elde edebiliyorsanız, bunu babalık tayini için kullanabilirsiniz. Bazı teknik nedenlerden ötürü yüzde 1 yanılma payı olduğunu belirtmek gerekir. ABD'de internet üzerinden yapılabilmekte olan babalık tayinine bu test de eklenmiş durumda. Ülkemizde ise bazı yasal sınırlamalar mevcut. Tabii ki yaşanabilecek etik sorunları da göz ardı etmemek gerekir.

Dr. Nesrin Erçelen Amerikan Hastanesi Genetik Bölümü

İki yıl içinde kullanabileceğiz

Dünyada daha onaylanmış halde değiller. Araştırmalar başarılı olunca rutin uygulamaya alınıyorlar. Bizde de şu anda yok. Bir iki yıl içinde kullanıma uygun hale gelmesini bekliyoruz. Eskiden yapılan araştırmalarda başarılı sonuçlar alınamıyordu. Bebek hücreleri izole edilip çoğaltılamıyordu. Güvenilirliğinin onaylanması lazım... Bu şekilde başka genetik hastalıklara bakılabileceği gibi teknik olarak babalık testi de yapılabilecek. Ancak gebelik döneminde tüm bu testlerin yapılabilmesi için etik ve yasal onaylar ayrıca gerekiyor.

Didem SEYMEN - Birke TUNÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber