Her eve bir şiddet danışmanı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Eylül 2011 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadına şiddete karşı ?Aile Toplum Merkezleri? devreye giriyor. Her evin aile hekimi gibi şiddet danışmanı olacak

ÖNDER YILMAZ Ankara

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Türkiye'de her geçen gün tırmanan kadına karşı şiddet olaylarına karşı Aile ve Toplum Merkezleri'nin devreye gireceğini açıkladı. Böylece her evin aile hekimi olduğu gibi şiddet başta olmak üzere bütün sorunlarını paylaşacağı danışmanı da olacak. Gönül, ?Aile içi sorunlar olduğunda kadınlar nereye gideceklerini bilmedikleri için sorun yaşıyorlar. Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlığı'nın koordinesinde aile hekimliği gibi bir sisteme geçiyoruz. Nasıl ki her ailenin bir aile hekimi varsa onun gibi bir aile danışmanı olacak? dedi.

Büyükşehirlerde şiddet daha fazla

Gönül, toplumda şiddetin her alanda ortaya çıkabildiğine dikkati çekerek, Türk toplumunun öfke kontrolü eşiğinin düşük olduğunu belirtti. Şiddet eğiliminin özellikle büyükşehirlerde daha fazla olduğunu hatırlatan Gönül, köylerde toprakla uğraşan insanların daha mutlu olduğunu kaydetti. Gönül, ?İnsanlar özellikle şehirlerde çok baskı altında yaşıyorlar. Öfkelerini birbirlerine yöneltiyorlar. Köylerde toprakla uğraşan insanlar daha mutlu. Toprakla uğraşıyorlar. Domatesini, biberini üretiyor. Herkesin hemen hemen aynı şeyleri var. Daha mutlu olabiliyorlar. Şehirde insanlar arasında uçurum var, insanların üzerinde daha çok baskı var. Bütün bunların şiddette etkili olduğuna inanıyorum? dedi.

Gönül, şiddete uğrayan, aile içi sorunlar yaşayanların gidebilecekleri Aile ve Toplum Merkezleri'nin her mahalleye kurulacağını, ilgili bakanlığın ve belediyelerin bu konuda çalışmalar yaptığını açıkladı.

Başvuru kolaylaşacak

Gönül, şunları söyledi:

?Şiddet olsun, aile içi sorunlar olsun kadınlar nereye gideceklerini bilmedikleri için sorunlar yaşıyorlar. Bundan sonra Aile ve Toplum merkezlerine gidebilecekler. Aile hekimliği gibi bir aile ve toplum merkezi sistemine geçiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı böyle bir çalışma başlattı. Nasıl her ailenin bir aile hekimi varsa onun gibi bir aile danışmanlığı merkezi olacak. Nereye başvuracaklarını bilemedikleri ailevi meseleler için buralara gidip danışmanlık hizmeti alabilecekler. Sosyolojik, ekonomik, istihdam açısından ya da hukuki açıdan nasıl bir yol izleyebileceklerini, nerelere başvurabileceklerini buralardan öğrenebilecekler.? Gönül, kadın erkek eşitliği konusunda belediyelerin daha duyarlı olması gerektiğine dikkat çekerek, ?Aslında bu kadın erkek eşitliği meselesinde yerel yönetimlerde algı eksikliği var. Bunu giderebilirsek uygulamada yaşanan sorunlar çözülebilir. Örneğin, bir kız çocuğunun okula rahat gidip gelebilmesi için yollarda aydınlatmaların tam yapılması gerekiyor. Bu konuda belediyenin bir eksiği varsa bunun giderilmesi gerekiyor. Ya da bir kız öğrenci parkta rahat edebiliyor mu, annesiyle parka gidip gelebiliyor mu? Bunlar kız çocuklarının okullaşması açısından önemli? diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber