Yargıtay Başkanı: Asıl sorun eksik personel

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak uzun tutukluluk süresinin yargının maddi eksikliklerinden kaynaklandığını belirterek bu eksiklikler giderilmeden yapılacak yasal değişikliğin etkili olmayacağını belirtti.

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Türkiye'de çokça tarışılan uzun tutukluluk sürelerinin Yargı'nın personel, bina gibi maddi eksikliklerinden ve ağır iş yükünden kaynaklandığını belirterek bu eksiklikler giderilmeden tutukluluk süreleri ile yapılacak yasal düzenlemenin başka bazı ?sakıncalı' durumlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Adli Yıl'ın açılışı dolayısıyla Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'nda bir tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Yargıtay Başkanı Kaynak'ın gündemi uzun tutukluluk süreleri. yeni anayasa tartışmaları ve yargının sorunlarıydı. Tutuklamanın Yargı'daki en ağır koruma tedbiri olduğunu belirten Kaynak soruşturma ve kovuşturma aşamasında gerekmediği halde tutukluluk tedbirine başvurmak kadar gerektiği halde başvurmamanın ?soruşturma ve kovuşturmanın selameti açısından sakıncalı sonuçlar' doğurabileceğini söyledi.

Hizbullah davası örneği

Türkiye'deki tutuklu sayısının başka ülkelerle kıyaslandığında hükümlü sayısına göre daha fazla olmasının nedeninin, tutuklama müessesesinin hatalı uygulamasından çok iş yoğunluğu ve benzeri sebeplerle davaların makul sürede bitirilememesi olduğuna işaret eden Kaynak, şunları kaydetti: ?'Yargının iş yüküne, fiziksel imkan ve personel yetersizliğine bağlı olarak gelişen yavaş işlemesi sorunu göz önünde tutulmadan salt tutuklama sürelerinden yola çıkılarak uzun tutukluluk sorununa çözüm aramak, bugünden öngörülemeyen sakıncalı başka sonuçlara sebebiyet verebilecektir. Nitekim kanundaki süre sınırlaması sebebiyle bazı Ceza Dairelerimizce gerçekleştirilen tahliyeler nedeniyle Yargıtaya yöneltilen haksız eleştiriler hafızalardadır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber