18 taksite bölünecek prim borçlarına af

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2005 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak 2003 yılında yapılan düzenlemede gecikme faizlerinin yüksek olması nedeniyle istenilen sonuca ulaşılamayınca, hükümet yeni bir çalışma başlattı. Çalışma Bakanlığı, hem prim tahsilatını hızlandırmak hem de borçluların mağduriyetini gidermek için yeni bir düzenleme hazırlığı başlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yaklaşık 1 aydır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalar sürerken, AK Partili Mikail Arslan da TBMM Başkanlığı'na prim affına ilişkin kanun teklifi verdi.

18 taksite bölünecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ?Şimdi de prim borçlarının gecikme cezalarının indirilmesi için bir çalışma yapıyoruz. Ancak, sigortalarımız ?bir çalışma var' diye primlerini ödememezlik yapmasınlar? çağrısında bulundu. Çalışma Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmaya göre, SSK ve Bağ- Kur prim borçları konusunda, Vergi Barışında olduğu gibi ana paraya uygulanacak faiz hesaplaması TEFE'ye göre yapılacak ve borç 18 taksitte alınacak.

Söz konusu çalışmaya göre, şu anda prim borçlarına uygulanan yüzde 60'lara varan faiz oranı TEFE düzeyine çekilecek. Böylece bugün söz gelimi 1 milyar liraya 5 milyar lira gecikme faizi ödeyecek olan borçlu, yeni düzenlemeden sonra 1 milyara karşılık 1.5 milyar liralık bir ödemeyle borcundan kurtulacak.

?Krizde ödeyemediler?

Bu arada, Çalışma Bakanlığı'nın bu konudaki düzenlemeleri devam ederken, AK Parti Milletvekili Mikail Arslan da, ayrı bir teklif hazırlayarak, Bağ-Kur'luların borçları için yeni bir yapılandırma istedi. SSK ve Bağ-Kur'luların borçlarına getirilen affa isteğe bağlı sigortalıların yanı sıra tarım kesiminde çalışanların da eklenmesini isteyen Arslan, 2000 ve 2001 yıllarında yüksek faiz ve gecikme zammı nedeniyle sigortılıların borçlarını ödeyemez hale geldikleri belirtildi.

Arslan'ın teklifine göre, tahakkuk etmiş prim borcu ve idari para cezası bulunmayanların ise üzerlerinde alacak olarak gözüken gecikme zammı ve faiz borçlarının yüzde 65'ini, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aydan itibaren 6 ay iç inde eşit taksitlerle veya bir defada ödemeleri halinde, kalan borcun tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

28 katrilyonluk alacak

Öte yandan, SSK'nın 2.8 milyar YTL'si ana para, 3.3 milyar YTL'si de gecikme faizi olmak üzere toplam 6.1 milyar YTL prim alacağı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber