Ziraat Bankası emeklilerinden adliye önünde eylem

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2005 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büro Çalışanları Sendikası üyesi bir grup Ziraat Bankası emeklisi ve çalışanı, Ziraat Bankası Personel Vakfı'nın sosyal güvenlik bölümünün tasfiye kararına karşı dava açtı.

Bugün Ankara Adliyesi önünde gerçekleşen eylemde basın açıklaması yapan Ziraat Bankası Emekli Şube Müdür Yardımcısı Süheyla Ergin, kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili çıkarılan yasalar çerçevesinde 2001-2002 yıllarında 18 bin civarında çalışanın emekliye ayrılmak zorunda bırakıldığını, bunlardan yaklaşık 10 bininin Ziraat Bankası personeli ve aynı zamanda Ziraat Bankası Personel Vakfı üyesi olduğunu söyledi. Vakfın, sosyal yardımlar ve sosyal güvenlik olmak üzere iki bölümden oluştuğunu kaydeden Ergin, sosyal güvenlik bölümünün isteyene ömür boyu emekli maaşı ödediğini ve emeklilerin büyük çoğunluğunun da bu seçeneği seçtiğini belirtti. Ergin, 2003 yılından beri emekli maaşlarının 60 milyon liradan 12 milyon liraya düşürüldüğünü ve sosyal güvenlik bölümünün tasfiyesi kararının alındığını söyledi. Bu iki bölümün birleştirilmesini istediklerini ifade eden Ergin, "Çünkü biz vakfa bize ömür boyu maaş ödeyecek diye para ödedik. Emekli olduğumuzda toplu para yerine maaş almayı tercih ettik diye suç mu işledik? Bizler vakfı bir bütün olarak gördük. Böyle de olmasını istiyoruz. Sözde kamu bankalarının özelleştirilmesi adı altında bizler zorla emekliye ayrıldık" diye konuştu.

Vakfın sosyal yardımlar bölümünden kendilerine ödenmesi gereken ek emeklilik yardımının da 3 yıldan beri ödenmediğini ifade eden Ergin, "Bunun için davalar açılmıştır. Kendi paramızı almak için bizi mahkeme kapılarında süründürüyorlar. Vakıf yönetimi emekli sayısının çok olduğunu, bu nedenle para olmadığını söylemektedir. Vakfı yönetenler aldıkları maaşları bizlere açıklasınlar" dedi. Kendilerinden kesilen aidatlarla şu anki ortalama değeri yaklaşık 200 trilyon olan gayrimenkul alındığını öne süren Ergin, "Bu gayrimenkuller kimin olacak?

Sonuçta vakıflar Genel Müdürlüğü'ne mi bırakılacak? Yoksa bir başka bir vakıfla birleştirilerek bizim birikimimizi başkalarına mı mal edilecek?" diye konuştu. Banka yöneticilerinin vakıftan ellerini çekmesini istediklerini dile getiren Ergin, vakfı banka çalışanları ve emeklilerinin yönetmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasının sonunda hükümete seslenen Ergin, "Bizler emeğimizi bankamız ve ülkemiz için harcadık. Geleceğimizi teminat altına almak için birikim yaptık. Şimdi bu birikimler elimizden alınıyor. Üç kuruşluk emekli maaşımıza göz dikiliyor. Hükümetin bu işe el atmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Grup daha sonra olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber