Bu yıl kurbanlığa zam yok/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2011 12:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısının 11 milyon 433 bin, koyunun ise 24 milyona ulaştığını belirterek, ''İl müdürlüklerimize kurbanlıkla ilgili yazı gönderdik. Gelen cevaplara göre Anadolu'da sıkıntı yok, elimizde yeteri kadar kurbanlık mevcut. Bayram öncesinde kurbanlık fiyatlarında artış beklemiyoruz'' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karaca, uygulanan tarım politikalarıyla Türkiye'de hayvan sayılarında önemli artış sağlandığını belirterek, bu yıl için hayvancılığa ayrılan bütçenin 1,7 milyar lira olduğunu ve bunun 1,4 milyar lirasının ödendiğini söyledi.

Karaca, Kurban Bayramı'na yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirterek, kurbanlık hayvan ithalatının Trakya bölgesiyle sınırlı olduğunu bildirdi.

Trakya bölgesinin şap hastalığından arı hale geldiğini dile getiren Karaca, şöyle devam etti:

''Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. Doğunun en büyük problemi şap. Uzun yıllar çalışmasıyla Trakya'yı arı hale getirdik. Anadolu'dan oraya hayvan geçmesini önlüyoruz. Hastalıktan arı hayvanların geçmesine izin veriyoruz. Anadolu'da üretici, önceden test yaptırır, hayvanlarında sorun olmadığını tespit ettirirse Trakya'da hayvan satabilir. Trakya'nın kendi hayvanı kendine yetiyor. İstanbul'un Trakya yakasında yaşayan bölümün ihtiyacını karşılamak için kurbanlığa ithalat izni veriyoruz.''

Karaca, 2010 Ocak ayında 14,5 lira olan karkas fiyatının şu an ortalama 15,2 lira olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bir artış söz konusu değil. Burada yaptığımız planlamayla hem iç üretici hem de tüketicinin etini temin edecek politika takip ediyoruz. İl müdürlüklerimize kurbanlıkla ilgili yazı gönderdik. Gelen cevaplara göre Anadolu'da sıkıntı yok, elimizde yeteri kadar kurbanlık mevcut. Bayram öncesinde kurbanlık fiyatlarında artış beklemiyoruz. Anadolu'nun kurbanlık ihtiyacı yok. İthalata, hastalıktan arı olan bölgeyi tekrar hastalıklı hale getirmemek için izin veriyoruz. Bayram öncesinde üretici ve tüketici rahat edecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber