Kazada ölen 5 mahkum için bakanlık soruşturma başlattı/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Eylül 2011 08:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Van'dan İstanbul'a yola çıkan mahkûm aracı Kayseri'de yanmaya başladı. 15 görevli kendini dışarı attı. Anahtar alevlere düşünce 3 mahkûm ve 2 tutuklu diri diri yandı. Bakanlık soruşturma başlattı

Van'dan İstanbul'a mahkûm sevki yapan cezaevi nakil aracında Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi yakınlarında seyir halindeyken yangın başladı. Araçtaki 15 görevli bir anda alev topuna dönen araçtan çıkmayı başardı. Askerler, kilitli bölmedeki 5 mahkûmu çıkarmak için araca döndü. Ancak kilidi açmaya çalışan uzman çavuş, panikle anahtarı alevlerin içine düşürdü. Askerler, kilitleri tüfek dipçikleriyle kırmak istese de başarılı olamadı. 5 mahkûm feci şekilde yanarak can verdi. Savcılık askerler ve cezaevi görevlileri hakkında soruşturma başlattı. Olay yerinde inceleme yapan Adalet Bakanı Ergin, "Araç bir iki dakikada alev topuna dönmüş" dedi. Mahkûmlardan birinin avukatı "2 bin km nakil mi olur?" diyerek isyan etti.

DİPÇİKLERLE KIRMAK

Van'dan İstanbul'a mahkûm götüren 34 BL 2564 plakalı cezaevi nakil aracı, önceki gün akşam saatlerinde yola çıktı. 15 görevli ve 5 mahkûmun bulunduğu araç, Malatya Cezaevi'nde verilen 2 saatlik molanın ardından dün sabahın erken saatlerinde yeniden yola koyuldu. Saat 06.00 sıralarında, Sivas'ın Gürün ilçesinden Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine doğru hareket halindeki nakil aracından, Karakuyu köyü yakınlarında dumanlar yükseldiğini fark eden sürücü aracı yolun kenarına çekti. Alt ve ön kısımda başlayan alevler, bir anda aracın neredeyse tamamını sardı. Bu arada aracın önce ve arkasındaki personel hemen aşağı indi. Ancak mahkûm bölmesinde kilitli olan 5 kişi, mahsur kaldı. Mahkûmlar çığlık atarak yardım istedi. Kapının kilitlerini açmak üzere araca giren uzman çavuş, anahtarı panikle alevlerin arasına düşürdü. Anahtarları bulamayan askerler, tüfeklerin dipçikleriyle vurarak kilitleri açmaya çalıştı. Ancak bu mücadele sonuçsuz kaldı. Alevler aracın içini de sarınca askerler kendilerini dışarı attı. Kapıları açılamayan 5 mahkûm, araçta yanarak can verdi. Alevleri, ihbar üzerine olay yerine çağrılan itfaiye söndürdü. Demir yığınına dönen araçtan çıkarılan cesetler, otopsi için morga götürüldü. Araçtan kurtulmayı başaran asker ve cezaevi personeline olay yerine gelen ambulanslarda müdahale edildi. Bu arada mahkûmları çıkaramayıp diri diri yanmasına tanık olan askerler sinir krizleri geçirdi. Şoka giren askerleri, olay yerine gelen 112 Acil Servis, itfaiye ve jandarma ekipleri teselli etmeye çalıştı.

MOTOR ARIZASI KUŞKUSU

5 mahkûmun öldüğü olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı. 2010 model OTOKAR marka araçta yapılan ilk incelemede, yangının motordaki Intercooler (turbo şarjlı motorlarda ısınan havanın soğutulması için kullanılan ek soğutucu) arızasından meydana gelmiş olabileceği belirtildi. Araçta ölen mahkûmların ise Sinan Askan (18), İsmet Erin (33), Medeni Demir (47), Abdulsettar Ölmez (35) ve Akif Karabalı (24) oldukları açıklandı. Ölmez ve Karabalı'nın İstanbul'da tutuklu bulunduğu, Van'daki bir uyuşturucu davasına katılıp geri döndükleri, Van M Tipi Cezaevi'nde yatan diğer 3 mahkûmun ise İstanbul'daki bir davaya katılmak üzere götürüldükleri belirtildi.

KAYMAKAM: MOTOR ARIZASI

Pınarbaşı Kaymakamı Mehmet Özel, "Üzgünüz, bir terör saldırısı değil. 5 mahkûm vatandaşımızın hayatını kaybettiği üzücü bir olay. Motor arızasından kaynaklandığı sanılan bir yangın sonucu üzücü bir olay meydana gelmiş." diye konuştu.

'10 numara yağ' iddiası inceleniyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Kayseri'ye giderek olay yerinde incelemelerde bulundu. Bakan Ergin aracın son olarak 23 Ağustos'ta bakımının yapıldığını kaydederek şyle konuştu: "Başsavcılığımız adli, bakanlığımız idari inceleme yapıyor. Üniversiteden alınan teknik elemanlarla beraber teknik incelemeler devam etmekte. Yangın fark edildikten 1-2 dakika sonra araç alev topuna dönmüş. 2 tutuklu ve 3 hükümlü tüm çabalara rağmen kurtarılamamış." Ergin gazetecilerin, "araca 10 numara yağ konulduğu" iddialarına şu yanıtı verdi: "Savcılığımız son akaryakıtın alındığı Elazığ'daki istasyondan örnekler aldı, tahliller yapılıyor. 'Sebep akaryakıttır' diyecek donelere sahip değiliz ama bu ihtimal karşısında da araştırma sürüyor.

AVUKATIN İSYANI: 2 BİN KM YOL MU OLUR?

Araçta yanarak hayatını kaybedenlerden Abdulsettar Ölmez'in Van ve İstanbul'da iki ayrı uyuşturucu davasından yargılandığı belirtildi. İstanbul'da tutuklu bulunan Ölmez, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Örgüt faaliyetleri çerçevesinde uyuşturucu ticareti" suçundan hâkim karşısına çıkıp İstanbul'a dönüyordu. Yakalanan 300 kilo esrar nedeniyle yargılanan Ölmez'in avukatı Ümit Avcı, "Aslında tüm ifadelerini verdi, bildiklerini söyledi. Ama yasa gereği, 5 yıldan daha fazla ceza istenen tutukluların tüm duruşmalara katılmaları zorunlu. Bu nedenle Ölmez duruşma için 2 bin kilometre yol kat edilerek Van'a getiriliyor. Anlaşılır gibi değil" dedi. Van'ın Başkale nüfusuna kayıtlı 47 yaşındaki Medeni Demir'in ise 8 çocuk babası olduğu, uyuşturucu ticareti yapmak suçundan hüküm giydiği, başka bir uyuşturucu davası için ifade vermek üzere İstanbul'a gittiği belirtildi.

ALEVLER FARK EDİLMEDEN YAYILABİLİR

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ereke "Bu tür yangınlar erken fark edilmezse yakıt ve plastik donanımların birden harlamasına neden olabilir" dedi. Prof. Ereke, araç yangınlarının motor, elektrik ve balata olmak üzere üç ana nedende toplandığını belirterek "Normal olarak bu tür araçlarda AB standardı geçerli ve AB yönetmeliğine göre Sanayi Bakanlığı testlerinden geçer. Bu tür yangınlar erken fark edilmezse yakıt ve plastik donanımların birden harlanmasına neden olabilir. O malzemelerin birden harlaması araç boyası ile birlikte yangının bir anda yayılmasına neden olabilir. Burada meydana gelen olayda yangın başından fark edilmemiş olabilir" diye konuştu.

ÜRETİCİ FİRMA: BİZ DE ARAŞTIRIYORUZ

Otokar marka aracın, Adalet Bakanlığı Cezaevleri ve Tevkifevleri için özel olarak 2010 yılında üretilerek teslim edildiği öğrenildi. Aracın ön ve arka kısımlarında askerler ve görevliler için iki bölüm olduğu orta bölümde ise tutuklular için mahkum odaları bulunduğu kaydedildi. Otokar'dan yapılan açıklamada, "Konu ile ilgili çalışma başlatıldı. Ne arızası olduğu belli değil. Arıza mıydı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandı onu da henüz bilmiyoruz. Yangının sebebi ile ilgili araştırma sonucu en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacak" denildi.

Necati ÇİÇEK Mesut ER / SABAH

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber