300 milyar $'lık transfer 'net'e kaydı bankaların yıldızı M-bankacılık oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Eylül 2011 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Şubelere göre işlem maliyetlerinin düşük olması, hız ve direkt ulaşım bankacılıkta internet kanalının yıldızını parlattı. Yılda yaklaşık 300 milyar liralık finansal işlem internetten gerçekleşiyor. Bankalar, internetteki yüzlerini yenileme yarışına girerken, mobil bankacılık da geleceğin trendi olarak sektörün gündeminde ilk sırada yer alıyor

Bankalar bir yandan şubeleşme atağına devam ederken, bir yandan da şube dışı kanallara ağırlık veriyor. Türkiye'de genç nüfus, gelişen teknoloji ile birlikte şubesiz bankacılık ön plana çıkarken, alternatif dağıtım kanalları içerisinde en gözde kanal internet.

Bazı bankalarda bankacılık işlemlerinin yarısı internetten gerçekleşirken, mobil bankacılık ise geleceğin trendi olarak göze çarpıyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) verilerine göre, internet bankacılığını kullanan müşteri sayısı 17 milyona yaklaştı. İnternet bankacılığında yapılan işlemlerin yaklaşık yarısını para transferleri oluştururken, bu işlemlerin hacmi sektörde 300 milyar liraya ulaştı. Şubelere göre işlem maliyetlerinin düşük olması, hız ve müşterilere direkt ulaşım bu kanalın cazibesini artırıyor. Bu da ister istemez internet bankacılığındaki rekabet ortamına yansıyor. Dolayısıyla müşteri ve banka açısından 'kazı-kazan' ilişkisi sözkonusu. Bankalar internetteki yüzlerini yenileyip kişiselleştirirken, mobil bankacılığı da gözardı etmiyor. Kısa bir süre içerisinde mobil bankacılığın liderliği ele alacağına inanan bankacılar, bankacılıkta yeni trendi şöyle tarif ediyor: ''E' yerine 'm' odaklı zamanlar artık çok yakınımızda. Yani E-Bankacılık yerine M (mobil) Bankacılık!' İnternet bankacılığının payı yüzde 35'i aştı İŞ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, aktif internet müşterilerinin sayısının 1,5 milyonu aştğını belirterek, 'Bankamızda internet bankacılığının payı Haziran 2011 itibarıyla yüzde 35,6 düzeyine ulaştı. Alternatif bankacılık kanallarımız arasında en çok tercih edilen kanal' dedi. Aran, hem bireysel hem de ticari internet şubesini yenilediklerinin altını çizerken, bir yıl içerisinde internet bankacılığında 2,4 milyon müşteriye ulaşmayı hedeflediklerini aktardı.

BANKALARIN GELİRLERİ ARTACAK

AKBANK Genel Müdür Yardımıcısı Galip Tözge internet bankacılığını kullanan kişi sayısının 7 milyonu geçerken kullanım oranının da 5 yılda 10 kat arttığını belirtti. Tözge, '1 milyona yakın müşterimiz internet ve mobil şubelerimizi aktif olarak kullanıyor' dedi. Tözge, Akbank internet şubesini yeni tasarım ve özelliklerle zenginleştirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 'Dijital kanalların hayatımıza daha fazla girmesiyle, işlemlerin verimliliğinde ilerlemeler göreceğiz. Bu verimlilik artışı sayesinde müşterilerimiz, tatil, hafta sonu, akşam saatleri fark etmeden self servis bankacılık işlemleri yapabilecek. Bu da ürün satışı ve dolayısıyla gelir olarak bankalara olumlu yansıyacak.

ÇALIŞAN KESİMİN GÖZDESİ

FİNANSBANK Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, her dört müşterilerinden birinin internet kanalını kullandığnı belirterek, planlarını şöyle aktardı: 'İnternet ve mobil bankacılık kanallarını özellikle çalışan kesim ve gençler daha fazla tercih ediyor. Bankamız özelinde gerçekleşen işlemlerin yüzde 20'si internet bankacılığı üzerinden yapılıyor. Kısa bir süre sonra yeni internet bankacılığı uygulamamız ile müşterilerimizin karşısında olacağız.' İlişki daha uzun ve güçlü oluyor YAPI Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, 2010'da bireysel internet bankacılığı müşteri adedinin yüzde 7,85, kurumsal internet bankacılığı müşteri adedinin ise yüzde 21,7 oranında büyüdüğünü açıkladı. İnternet bankacılığının çıkış amacının şube üzerindeki yükü azaltmak ve böylece maliyet tasaruffu yapmak olduğunu hatırlatan Yakup Doğan, 'İnternet kullanımının kolaylaşması ve yaygınlaşmasıyla birlikte internet bankacılığı şubenin bir alternatifi olmaktan çıktı ve artık müşterinin her zaman yanında olan, finansal kararlarına yardımcı olan bir uygulama olarak yerini buluyor. İnternet bankacılığı kullanan müşterilerin bankayla daha uzun ve derin ilişki kurduğunu biliyoruz' dedi.

1.9 milyon müşterimiz var

GARANTİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, bugün, 300'den fazla işlem adedi ile online finansal işlem hacmindeki yüzde 34'lük pazar payına sahip olduklarını söyledi. EFT, havale gibi para transeferleri işlemlerinde en çok tercih edilen kanal olan Garanti İnternet Şubesi'nin payının banka genelinde yüzde 75'in üzerinde olduğunu belirten Erbil, bu oranın hisse senedi işlemlerinde de yüzde 95'e ulaştığını vurguladı. Mobil bankacılığın da önem verdikleri kanallardan biri olduğunu anlatan Erbil, '10 binden fazla telefon modelini destekleyerek bu konuda tüm müşterilerimizin telefon bağımsız mobil bankacılık hizmeti alabilmesini sağlıyoruz' diye konuştu.

500 bin kişi kullandı

TEB Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Deniz Devrim Cengiz, son 1 yıl içerisinde TEB internet şubesini 500 bine yakın müşterinin kullandığını belirterek dünyadaki trendlere bakıldığında mobil bankacılığın ön plana çıktığını ifade etti. Cengiz, 'Müşteri dostu' uygulamalar, müşterilerin her an her yerden bankacılık işlemlerini yapmasına olanak veriyor' diye konuştu.

Yüzde 15 büyüyecek

ŞEKERBANK Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer de, bankanın toplam müşterilerinin yüzde 57'sinden fazlasının en az bir alternatif dağıtım kanalı (ADK) kullandığını, internet şubesi kullanıcı oranının ise yaklaşık yüzde 30 olduğunu söyledi. Özciğer, 2011 yıl sonuna kadar internet bankacılığında en az yüzde 15 oranında büyümeyi hedeflediklerini ekledi.

Mobil müşteri sayısı 992 bin

TBB verilerine göre, mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Haziran 2011 itibarıyla yaklaşık 992 bin kişi. Bunların 248 bini (yüzde 25'i) Nisan-Haziran 2011 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yaptı. Nisan-Haziran döneminde mobil bankacılık ile gerçekleştirilen 143 bin adet yatırım işleminin hacmi 841 milyon TL. Nisan-Haziran 2011 dönemi itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 1,3 milyon, tutarı ise 1,5 milyar TL. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 89'unu oluşturuyor.

ING Bank atılım içerisinde

ING Alternatif Dağıtım Kanalları ve CRM'den sorumlu Kıdemli Direktör Kadir Karakurum, banka müşterilerinin yaklaşık yüzde 20'sinin internet bankacılığını kullandığını vurgulayarak toplam bankacılık işlemlerinin de yaklaşık yüzde 15'inin internet kanalından yapıldığını söyledi. Karakurum, 'Kişiselleştirme, interaktivite, kolay kullanım, kullanıcı deneyimi, bizim yeni İnternet Bankacılığı projemizin temellerini oluşturuyor. Yeni internet şubesi projemiz devam ediyor. Yakında müşterilerimizin kullanımına sunacağımız yeni İnternet Şubemiz, kişiselleştirmeden, anlık iletişime, azaltılmış işlem adımlarından, kolay erişim hedefleriyle donatılmış olacak' dedi.

Ayfer ARSLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber