9. Kalkınma Planı'na erteleme...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2005 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın yürürlüğe girmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Planın erteleme gerekçesinde, "17 Aralık 2004'te müzakerelerin başlatılması kararının verilmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde söz konusu plan ve dokümanların önemi daha da artmış bulunmaktadır" ifadelerine ver verildi.

Kalkınma planları arasında süre boşluğu olması durumunda, konuya ilişkin olarak Meclis'te bir karar alınması gerektiği için hükümet bir tasarı olarak konuyu TBMM gündemine taşımıştı.

Hükümetin "2006 Yılı Programının Hazırlanmasına Dair Kanun Tasarısı" bugün TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

Yasama ve yürütme dahil 3 maddeden oluşan yasa 9. Beş yıllık Kalkınma Planının 1 yıl ertelenmesini öngörüyor. Tasarının gerekçesinde, kalkınma planlarının Anayasa gereğince Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlandığının altı çizilirken başlatılan yapısal reformların, AB ile entegrasyon sürecinde hızlandırılması gereğini ortaya çıktığı ve hazırlanacak planların temel doküman olarak daha da önem kazandığı vurgulanarak şöyle deniliyor:

"17 Aralık 2004'te müzakerelerin başlatılması kararının verilmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde söz konusu plan ve dokümanların önemi daha da artmış bulunmaktadır. Söz konusu dokümanlar arasındaki bağın iyi bir biçimde kurulması ve mümkün olduğunca tekrarlardan kaçınılması için dokümanların zamanlamasında, kapsamında ve hazırlanış süreçlerinde koordinasyon amaçlı yeni bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bağlamda daha stratejik bir doküman niteliğindeki planın diğer tüm plan ve programları yönlendirmede etkin bir işleve sahip olması gerekmektedir.

9. Kalkınma Planı'nın, özellikle Avrupa Birliği'nin yeni Mali Programlama dönemi gereğince 2007 yılından başlamak üzere hazırlanması gereken Ulusal Kalkınma Planı ile zaman yönünden uyumunun sağlanması kaynak etkinliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, içinde bulunduğumuz yıl sona erecek olan 8. Beş yıllık Kalkınma Planının yerine hazırlanacak olan, 9. Kalkınma Planının 1 yıl ertelenmesinin ve yukarıda sayılan diğer plan ve program belgelerinin süre ve kapsam yönünden uyumunun sağlanması amacıyla, söz konusu Planın bu yıl ve gelecek yıl hazırlanarak 2007 yılı başından itibaren uygulamaya konulmasının daha uygun olacağı düşünülmüştür.

Geçmişte üç kez uygulaması görüldüğü üzere, Kalkınma Planları arasında boşluk bulunan yıllarda TBMM'nce bu tür bir karar alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber