İzmir'in 'çılgın' tünel projesinin temeli atıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2011 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, "Benim en çılgın projem" dediği ve AK Parti'nin genel seçimden önce vaadettiği 35 proje arasında yer alan, 130 milyon liraya mal olacak Konak-Yeşildere tünelinin temeli atıldı.Şehiriçi trafiğine nefes aldıracak ve ulaşım sıkıntısını büyük ölçüde çözecek olan iki köprülü ve bin 570 metresi çift gidiş gelişli olmak üzere toplam 2 bin 750 metre uzunluğundaki tünel için Yeşildere Şehitlik Parkı karşısında tören düzenlendi. Törene Bakan Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. CHP'li milletvekillerinin törene gelmemesi ise dikkat çekti. Tünel ve yol çalışmasının, 2014 yılındaki yerel seçimlere kadar bitirilmesi planlanıyor.

'YA BİR YOL AÇ, YA BİR YOL BUL YA DA YOLDAN ÇEKİL'

İzmir için büyük önem taşıyan tünelin temel atma töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Konfüçyüs'ün, "Ya bir yol aç, ya bir yol bul ya da yoldan çekil" sözünü hatırlatarak, kendilerinin burada yol açmak için bulunduğunu söyledi. İzmir'e vaadettikleri 35 projeden ilk etapta altısını yapmak için düğmeye bastıklarını ve hepsinin de söz verilen sürelerde tamamlanacağını belirten Binali Yıldırım, "İzmirimiz'e Konak Tüneli hayırlı uğurlu olsun. İzmirlilerle birlikte olmaktan, yeni bir hizmetin başlangıcını yapmaktan dolayı çok mutlu ve bahtiyarım." dedi. "Gidemediğin yer senin değildir" sözünü rehber edindiklerini ve dokuz yıldır milletin yolunu açmaya devam ettiklerini vurgulayan Ulaştırma Bakanı, "Gece gündüz demeden yeni yollar yaptık. Eski yollarımızı yenileyerek, modern bölünmüş yollar haline getirdik. Tüneller, köprüler, viyadükler yaptık. Daha kaliteli ve ulaşılır yollar inşa ettik. Böylece şehirlerimizdeki ekonomik faaliyetler arttı, ülkemizin ticaret hacmi büyüdü, ulaşım giderleri azaldı. En önemlisi trafik kazalarında kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı, bölünmüş yollar sayesinde düştü. Unutmayın, yolların kralı olmaz, kuralı olur." şeklinde konuştu.

İzmir'in tarihteki önemine değinerek ilklerin şehri olduğuna dikkat çeken Bakan Binali Yıldırım, ihtişamlı günlerine döndürmenin boyunlarının borcu olduğunu söyleyerek, bunu İzmirlilerle birlikte yapacakları sözünü verdi. Zaman zaman İzmir'in ihmal edildiğinin konuşulduğunu ancak o günlerin geride kaldığını belirten Yıldırım, "Zaman, çalışma ve İzmir için üretme, bir şeyler yapma zamanıdır. Yapılanlarla yetinmek bize yakışmaz, üzerine neler ilave edebileceğimiz düşünmemiz lazım." dedi.

Genel seçimden önce İzmir'e siyaset yapmaya değil, hizmet yapmaya geldiklerini söylediklerini hatırlatan Yıldırım, 35 projeyle yola çıktıklarını, her birini gerçekleştirmek için var güçleriyle ve gecikmemesi için de zamana karşı yarışarak çalıştıklarını belirtti. İzmir milletvekili adayı olduğu dönemde Konak'tan merkeze girdiğinde nereden girip çıkacağını düşünerek kafasının karıştığını, doğru dürüst bir ana arter olmadığını hatırlatan Yıldırım, "Orası şehrin kalbi, yaşam merkezi. O yaşam merkezini İzmirlilere bırakmamız, egzos kokusundan arındırmamız lazım dedik. Konak Meydanı'ndan Yeşildere'ye tünellerle çıkacağız. Bu yolu, bu ana caddeye bağlayacağız. İsteyen bu yolla Buca'ya, isteyen Aydın'a gidecek. Burası tam bir dörtyol ağzı, yonca kavşak, dağıtım merkezi olacak. Hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Bakan yıldırım, Karayolları tarafından yapılan tünel yolla Büyükşehir Belediyesi'nin yapmayı planladığı "Uçan Yol" projesinin birleştiğini, sıkıntı yaşanmaması ve aynı elden çıkması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile mutabakata vardıklarını ifade etti. Kocaoğlu'nun, tünelin tamamlanmasının ardından paralarının yettiği ölçüde Buca'ya kadar devam edeceklerini söylediğini fakat otogara bağlama işini Ulaştırma Bakanlığı'nın yapmasını istediğini aktararak, bu teklif üzerinde çalışacaklarını belirtti: "Oldukça yoğun kamulaştırma ve planlama gerekiyor. Bu konuda çalışacağımıza kendisine söz verdik. Ne lazımsa yaparız. Türkiye'yi doğudan batıya bölünmüş yolla böldük, İzmir'in ihtiyacını da gerekirse belediyemizle birlikte yaparız, gerekirse belediye yapar, yapamazsa biz devreye gideriz. İzmir'e olumsuzluk pompalamaya değil, hizmet etmeye geldik."

Projelerin önüne çıkarılan sit engelini de eleştiren Bakan Binali Yıldırım, her şeyin bir yolu olduğunu söyledi. Sabuncubeli Tüneli ve İstanbul?İzmir otoyolunun temellerinin atıldığını, her birinin milyonluk projeler olduğunu vurgulayarak, "İzmir daha iyilerine lâyık. İzmir için helâl olsun. Biz yolları açacağız, milletimizi birleştireceğiz. Tünellerimiz İzmir'e ve İzmirlilere hayırlı olsun." dedi.

'TÜRKİYE'NİN HER YERİNE AYNI AŞK VE SEVDAYLA BAĞLIYIZ'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Ulaştırma Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün İzmir'e kazandırdığı bu büyük yatırımın coşkusunu paylaşmak için İzmirlilerin huzuruna geldiğini söyledi. 130 milyon liralık dev bir yatırımın İzmir'e hediye edildiğinin altını çizen Bakan Eker, "Bugüne kadar Türkiye'ye çağ atlatan Sayın Binali Yıldırım, hem Ulaştırma Bakanı hem de İzmir milletvekili olarak Ege Bölgesi'ne büyük hizmetler sunuyor. Ben de bu coşkuya iştirak etmek istedim." şeklinde konuştu. Zaman zaman hükümetin İzmir'e yatırım yapmadığı şeklinde söylentiler duyduklarını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını kaydeden Eker, "İşte temelleri görüyorsunuz. Bundan önce yaptıklarımız ve yapacaklarımız ortada. İzmir için, Ege Bölgesi için daha çok yatırım olacak. Biz her yere aynı aşk ve sevdayla bağlıyız. Türkiye'nin her tarafına hizmet götürmek en büyük idealimiz." dedi.

BAŞKAN KOCAOĞLU, 'UÇAN YOL' İHALESİNDEN VAZGEÇTİ

Başkan Kocaoğlu da Konak?Yeşildere tünel bağlantısının İzmir'e hayırlı olmasını diledi. Bakan Yıldırım'a teşekkür eden Kocaoğlu, bir süre önce açıkladığı Yeşildere Caddesi'ni köprülü kavşakla aşarak Buca üzerinden otogara bağlayacak 8 kilometrelik "Uçan Yol" projesinin ihalesinden vazgeçtiklerini açıkladı. Bu projenin Karayolları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında sıkıntıya sebep olacağını, bu yüzden Karayolları'nın yapmasını istediklerini belirten Kocaoğlu, otogar bağlantısının Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmasını talep etti.

Törende ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği "Hayırlı olsun" mesajı okundu. Konuşmaların ardından tünelin temeli atılarak çalışmalara başlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber