İstihdama 'Milano' modeli!

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Eylül 2011 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞKUR'un Milano ve Roma'ya giderek yerinde incelediği "Model Ofisler" projesi, işsizliğin panzehiri olacak. 43 ilde faaliyet gösterecek ofisler, hem iş arayanlara hem de işverenlere hizmet verecek

Türkiyeİş Kurumu (İŞKUR), işsizleri kahvehane köşelerinden kurtarmak için yeni bir proje hazırladı. Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu (KİP) kapsamında hayata geçirilecek proje için 12 milyon euro ayrıldı. Ankara'da başlatılan pilot uygulama 43 ile yaygınlaştırılıyor. Projeye göre il merkezlerinde işsizlere mesleki becerilerin kazandırılacağı "model ofisler" kurulacak. Bu ofislerde her türlü teknolojik hizmet ve mesleki kariyer fırsatı sunulacak. Bu kapsamda ilk etapta 350 bin kişi aktif işgücü programı kapsamına alınacak.

AVRUPA STANDARTLARINDA

Özellikle işsizlik ve gelişmişliğin az olduğu il ve ilçelerde açılacak olan ofislerin fiziki koşulları AB standartlarında olacak. Bu ofisler, etkin ve hızlı hizmet imkânı sunacak şekilde yapılandırılacak. İşsizler bu ofislere rahatlıkla gidip bilgisayar, internet gibi ofisin teknik imkânlarından yararlanabilecek, başvurularını takip edebilecek.

MİLANO MODELİ

Proje kapsamında kamuda da daha fazla kişinin işgücü piyasasına girmesi sağlanacak. Proje uzmanları, Milano ve Roma'da İtalya'nın gelişmiş kamu istihdam hizmetlerini yerinde inceledi. Bu ülkenin ulusal işgücü piyasası portalı ve iş eşleştirme süreci de model olarak alındı. Benzeri sistem kamu kurumları için de uygulanacak. Türkiye İş Kurumu, 2013'ten itibaren her yıl 400 bin işsiz vatandaşın aktif işgücü programından yararlandırılması için altyapı çalışmalarını tamamladı. Bu yıl için 2 bin gelecek yılda 2 bin olmak üzere toplam 4 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanı alınacak.

Üyelik yaşı düşüyor

Çalışma yaşamındaki bu adımlara paralel olarak sendikal alanda da önemli adımlar atılacak. Sendikaya üyelik yaşı 16'dan 15'e indirilecek, sendikaya üyelikte ve istifada noter şartı kaldırılacak, yetkili sendikanın belirlenmesinde yüzde 10 işkolu barajı kaldırılacak. Söz konusu düzenlemelere ilişkin yasal değişiklikler, 1 Ekim'den itibaren Meclis gündemine alınacak. Ekonomi yönetimi istihdam odaklı teşvik sistemine ilişkin çalışmalarını ekim ayına kadar tamamlayacak. Esnek çalışma modellerini öngören paket, teşvik sisteminin sektörel ve bölgesel gelişime uyumlu olmasını öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber