Ölen adamın eşine 11 yıl sonra maaş

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Ekim 2011 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SGK'da staj yapan öğrenciler, emekli olmadan ölen bir kişiye ait tarım sigortası prim dekontları buldu. Bu kişinin ailesine ulaşıldı, hızla devam edilen işlemlerin ardından her şeyden habersiz eşine bir gün içinde ölüm aylığı bağlandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürlüğü'nde staj yapan öğrenciler, arşiv taraması yaparken 2000'de emekli olamadan ölen Mahmut Aydınoğlu'na ait tarım sigortası prim dekontlarını buldu. Aydınoğlu'nun ailesine ulaşıldı, askerlik borçlanması dahil işlemler hızla yapıldı ve Aydınoğlu'nun her şeyden habersiz olan 83 yaşındaki eşi Fatma Aydınoğlu'na bir gün içinde ölüm aylığı bağlandı.

STAJYERLERİN DİKKATİ

İl Müdürü Muhammed Gerçek, bundan aylar önce çalışanlarına "Arşivlerdeki tüm bilgi ve dokümanlar taranıp sisteme yüklenecek" şeklinde talimat verdi. Bunun üzerine çok sayıda stajyer öğrenci konuyla ilgili görevlendirildi. SGK arşivinde "ayrıştırma işlemlerine" girişen öğrenciler, araştırmaları sırasında bir de dekont bulundu. Dekontun Mahmut Aydınoğlu adlı vatandaşın 1992 - 93 yıllarında yatırdığı tarım sigortası primlerine ait olduğu, ancak sisteme girilmediği anlaşıldı. Sisteme işlenmemesi nedeniyle de Aydınoğlu'nun emekli olamadan 11 yıl önce öldüğü anlaşıldı.

AYDA 400 LİRA ALACAK

Yakınlarına maaş bağlanmadan ölen Aydınoğlu'nun, 4-A (eski SSK) sınıfından sadece 540 gün tarım sigortası primi yatırdığı, eşine ya da çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için 900 prim gün sayısına ulaşması gerektiği fark edildi. Genç stajyerlerin buldukları dekontların sisteme yüklenmesinin ardından İl Müdürü Gerçek, kayıtlardan 1927 doğumlu Aydınoğlu'nun aile bilgilerine ulaştı. Tüm işlemler kısa sürede tamamlandı ve 11 yıl önce ölen Mahmut Aydınoğlu'nun İmamoğlu ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki eşi Fatma Aydınoğlu'na ayda 400 lira maaş bağlandı.

Ufuk TEKİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber