Alman vakfını PKK'ya yardım iddiaları bile engelleyemedi/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ekim 2011 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PKK'ya direkt ya da dolaylı para aktardığı iddialarının tartışıldığı günde, Alman derneklerinden Heinricch Böll Stiftung'un iki eş başkanı, BDP'li Sur Belediye Başkanı Demirbaş'ı ziyaret etti.

DİYARBAKIR

Şeyhmus Çakan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı Alman vakıf ve derneklerinin terör örgütü PKK ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne para aktardığını belirtmesinden sonra Diyarbakır'da ilginç bir buluşma gerçekleştirildi. İddiaların odağındaki derneklerden Heinricch Böll Stiftung Derneği'nin iki

eş başkanı, KCK davasında tutuksuz yargılanan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'la görüştü. Diyarbakır'da devam eden KCK davasında tutuklanan ancak sağlık sorunlarıyla nedeniyle tahliye olan

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın yurtdışı yasağı bulunuyor. Alman Heinricch Böll Stiftung Derneği'nin eş başkanları Ralf Fücks ve Bastian Hermisson'ın Demirbaş ziyaretinin de destek amaçlı olduğu öğrenildi.

Dufner: Kürt sorununu konuştuk

Deneğin Türkiye Temsilcisi Dr. Ulrike Dufner görüşmenin içeriği ile ilgili ?Bölgedeki sorunları, Kürt meselesini konuştuk, Demirbaş'ın sağlık durumu ve yargılanması ile ilgili de sohbet oldu? dedi. Ziyaretin, Başbakan'ın açıklamasından dolayı gözlerin Alman vakıf ve derneklerine çevrildiği bir döneme denk gelmesini tesadüf olarak değerlendiren Dufner, ?Önceden planlanmış bir görüşmeydi. Sadece denk gelmiş oldu? şeklinde konuştu. Dufner Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları ile ilgili de şunları söyledi: ?Bizim bütçemiz zaten sınırlı. Ayrıca herhangi bir kredi vermemiz de söz konusu değil. Belediyelerle ortak projelerimiz oldu ancak bunlar küçük ölçekli projeler. Ayrıca tüm faaliyet raporlarımız İçişleri Bakanlığının elinde mevcut, oradan kolaylıkla bilgilere ulaşılabilir.?

?İddialar gündeme gelmedi'

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da görüşmenin çok önceden planlandığını belirterek, ?Başbakanın açıklaması görüşmede gündeme gelmedi. Benim sağlığım, KCK davası, Kürt sorunu ile ilgili genel görüşler konuşuldu? dedi. Sur Belediyesi olarak Avrupa Yatırım Bankası veya sözü edilen Alman Vakıflarından herhangi bir kredi desteği almadıklarını kaydeden Demirbaş, ?Belediyelerin aldıkları krediler zaten hazine onayı ile mümkün oluyor. Bu konuda hükümetin de onayı var demektir. Başbakan böyle bir açıklama yapacağına müfettiş görevlendirip yerinde denetlese daha doğru olurdu? ifadelerini kullandı.

O vakıfların hibeleri

Resmi kayıtlara göre Alman yatırım ajansı GTZ ve Alman kalkınma bankası KfW 1980-2006 yılları arasında Türkiye'de altyapı, su arıtma ve kanalizasyon projeleri için toplam 780 milyon Euro kredi ve hibe desteği sağladı. Türkiye'de faaliyet gösteren Alman vakıf ve dernekleri arasında ise Heinrich Böll Stiftung (HBV), Konrad Adenauer Stiftung'un (KAV), Friedrich Ebert ve Feridrich Naumann öne çıkıyor. Alman Hıristiyan Demokrat Parti'nin vakfı olarak bilinen Konrad Adenauer Stiftung'un (KAV) 2006'da Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) 600 bin Euro para yardımı yaptığı gündeme gelmişti. Terör örgütü PKK'ya 1992-2006 yılları arasında 15 milyon Euro para desteğinde bulunduğu da iddia edilen Alman vakfının ayrıca BDP'li Beytüşşebap Belediyesine 7 bin 500 Euro, Diyarbakır Bismil Belediyesine 6 bin 800 Euro, Diyarbakır Ergani Belediyesine 11 bin Euro, Yüksekova Belediyesine 17 bin Euro aktardığı kaydediliyor.

Somut bilgi varsa takipçisi oluruz

Alman Federal Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, ?somut bilgilerin olması durumunda? olayın takipçisi olacaklarını ifade etti. Sözcü, ?PKK hem Almanya hem de AB tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılıyor? dedi. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ise ?Türkiye'de siyasi vakıflar var ama soruşturma başlatmamız için bir neden yok. Alman vakıflarının Türkiye'de yaptığı yardımlar 1970 anlaşmasına çerçevesinde? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber