Türk Eğitim Sen, müdürlük sınavındaki 2 soru için MEB'e başvurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ekim 2011 22:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlgi: 2011 Yılı "Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı/Müdürlük Seçme Sınavı Başvuru Kılavuzu

İlgi sayılı Kılavuz'un "11. SINAV DEĞERLENDİRMESİ" başlıklı maddesinin (d) bendi; "Değerlendirme sırasında hatalı soru/soruların çıkması durumunda, 15 Mart 1999 tarihli ve 9912647 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in 14 üncü maddesinin ikinci paragrafında belirtildiği gibi "Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit dilmesi halinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır." hükmü gereğince değerlendirilecektir." şeklindedir.

Bakanlığınız tarafından 02.10.2011 tarihinde yapılan 2011 Yılı Eğitim Kurumları Müdürlük Sınavı'nda hatalı olduğunu düşündüğümüz sorular aşağıdaki gibidir:

2011 YILI EĞİTİM KURUMLARI MÜDÜRLÜK SINAVI:

A KİTAPÇIĞI 69. SORU:
"Milli Eğitim Bakanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliğine göre aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?"
A) Müstakil müdürlük kadrosu bulunmayan anaokulları ile ilkokullarda müdürlük görevini de yürüten öğretmenlerin disiplin amirliği yetkisi yoktur.
B) Üst disiplin amirleri, sıralamada kendinden önce gelen amire bağlanmış dan bütün personelin aynı zamanda ilk disiplin amiri sıfatına haizdir.
C) Kadrosunun bulunduğu birimden başka bir birimde, onayla görevlendirilen personelin disiplin amirleri, fiilen görev yaptığı birimdeki disiplin amirleridir.
D) Üst disiplin amirleri tarafından ilk disiplin amiri sıfatıyla verilmiş disiplin cezalarına itiraz, bu amirlerin ilk disiplin amiri olan üstüne değil, doğrudan ilgili disiplin kuruluna yapılır.

Doğru cevap (D) şıkkı olarak verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliğinin 4. maddesinde; "Üst disiplin amirleri tarafından yukarıdaki fıkrada açıklandığı tarzda ve ilk disiplin amiri sıfatıyla verilmiş disiplin cezalarına itiraz varsa bu amirlerin ilk disiplin amiri olan üstüne yoksa ilgili disiplin kuruluna yapılır." Hükmü bulunmaktadır.

Ancak;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu;
İTİRAZ:
MADDE 135- (Yeniden düzenlenen madde: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete - 6111/113 md.) "Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir." Şeklindedir.
657 Sayılı Yasa'nın 6111 sayılı Yasa ile değişik 135. maddesi gereği itirazlar disiplin kuruluna yapılmaktadır. Kanun aykırı hüküm içeren Yönetmelik maddesinden yola çıkılarak hazırlanan bu soru hatalı olup, iptali gerekir.
A KİTAPÇIĞI 92. SORU:
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'ne göre, okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları kaç yaşından büyük olmamalıdır?

A) On B) On iki
C) On beş D) Yirmi

Doğru cevap (B) şıkkı olarak verilmiştir.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nin 4. maddesinin; 17.09.2009 tarih ve 27352 sayılı resmi gazetede yayımlanan Yönetmelik ile değişik (f) bendinde yer alan "Okul Servis Aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları yirmi yaşından büyük olmamalıdır. Taşıtların yaşı fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır." ibaresi; Türk Eğitim Sen olarak açtığımız dava sonucu, Danıştay 8. Dairesinin 2009/8738E, 2011/2453 K. Sayılı ve 29.04.2011 tarihli kararı ile iptal edilmiştir.
Danıştay kararına göre yirmi yaş sınırı iptal edildiğinden, şu anda Yönetmeliğin iptal kararından önceki haline göre; okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları on iki yaşından büyük olmamalıdır. Dolayısıyla cevap anahtarında belirtildiği üzere doğru cevap B şıkkı (On iki) dır.
Ancak; Bakanlığınızın resmi web sitesinde yer alan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nde, bahsi geçen Danıştay kararı doğrultusunda değişiklik yapılarak güncelleme yoluna gidilmemiştir. Bu sebeple Yönetmelikte iptal edilen yirmi yaş ibaresi yürürlükteymiş gibi görünmektedir. Sınava Bakanlığınızın sitesinde yer alan mevzuattan yararlanarak hazırlanan adaylar, doğru cevabın D şıkkı (yirmi) olduğunu düşünmüşler ve D şıkkını işaretlemişlerdir.
Bakanlığınızın web sitesinde yer alan Yönetmeliğin güncellenmemesinden dolayı, adayların yanılgıya düşmesi nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için; 92. soruda (B) ve (D) şıklarının her ikisinin birden doğru cevap kabul edilerek değerlendirilmesi hakkaniyet gereğidir.
Yukarıda izah ettiğimiz nedenlerle, bahsi geçen soruların yeniden değerlendirilmesi hususunda;
Gereğini arz ederiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber