2012-14 dönemi bütçe çağrısı yayımlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2011 14:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maliye Bakanlığının 2012-2014 dönemine ilişkin bütçe çağrısı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bütçe çağrısının yer aldığı tebliğde, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hazırlık çalışmalarını yönlendirmek üzere 2012-2014 Orta Vadeli Programın Bakanlar Kurulu tarafından, Orta Vadeli Program esas alınarak hazırlanan 2012-2014 Orta Vadeli Mali Planın Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edildiği hatırlatıldı.

Tebliğde, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bütçe Çağrısının ekinde yer alan Bütçe Hazırlama Rehberi ile Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberine uygun olarak 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin bütçe tekliflerini hazırlayacağı kaydedildi.

2012-2014 döneminde istikrarlı bir büyüme sürecinde istihdamı artırmak, cari açığı alınacak yapısal tedbirlerle azaltarak sürdürülebilir seviyelere çekmek, yurt içi tasarruf seviyesini artırmak ve mali disiplini güçlendirerek sürdürmenin maliye politikasının temel önceliklerini oluşturduğu belirtilen bütçe çağrısında, kamu kaynaklarının kullanımında, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Planda belirlenen politika ve öncelikler doğrultusunda hareket edileceği ifade edildi.

Yürütülmekte olan faaliyet ve projelerin de gereklilik, etkinlik ve verimlilik açısından gözden geçirilerek kamu harcamalarının sağlıklı bir temele kavuşturulmasının sağlanacağı kaydedildi.

Tebliğde, ''Mali yönetim ve iç kontrol ile iç denetim faaliyetlerinin genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde etkin bir şekilde uygulanması için gerekli çalışmalar sürdürülecek, bu faaliyetlere yönelik teknik ve idari kapasite artırılacaktır. Mali saydamlık ve hesap verebilirliğin güçlendirilmesi amacıyla kamu idarelerinde stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme uygulamaları yaygınlaştırılacak ve diğer idari ve hukuki düzenlemelere devam edilecek'' denildi.

-KAMU İDARELERİNİN ESAS ALACAKLARI-

Kamu idarelerinin, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan, Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberinde yer alan makro politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler, ödenek teklif tavanları, genel ilkeler ve standartlar ile çok yıllı bütçeleme anlayışını esas alarak gider ve gelir tekliflerini sunacağı belirtilen Maliye Bakanı Şimşek imzalı bütçe çağrısında, ''2012-2014 yılları bütçe hazırlık çalışmalarına katılan kamu idareleri ile personeline, yoğun emek ve mesai isteyen bu süreçte üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirecekleri inancıyla başarılar diler, bilgi ve gereğini önemle arz ve rica ederim'' denildi.

-BÜTÇE HAZIRLAMA REHBERİ-

Çağrı kapsamında yer alan bütçe hazırlama rehberine göre, bütçe teklifleri, merkezi yönetim bütçesi ve çok yıllı bütçeleme anlayışı çerçevesinde 2012-2014 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanacak.

İdareler bütçe tekliflerini, mali saydamlığa, hesap verilebilirliğe katkı sağlayacak ve somut hizmet öncelikleri ve hedeflerini ortaya koyacak şekilde hazırlayacak.

Bütçe teklifleri hazırlanırken, yıl sonu tüketici fiyatları endeksindeki artış 2012 yılı için yüzde 5,2, 2013 yılı için yüzde 5 ve 2014 yılı için yüzde 5 olarak esas alınacak.

GSYH büyüme oranı ise 2012 yılı için yüzde 4, 2013 yılı için yüzde 5 ve 2014 yılı için yüzde 5, olarak dikkate alınacak.

İdareler, bütçe tekliflerini Analitik Bütçe Sınıflandırmasına ilişkin izleyen bölümlerde yer verilen esas ve usullere uygun olarak hazırlayacak.

Bütçe tekliflerinin hazırlanmasında her bir birimin yürütmekte olduğu hizmetler gözden geçirilerek ihtiyaç duyulmayan, öncelik taşımayan veya mükerrerlik arz eden hizmetler için ödenek teklif edilmeyecek, devamına ihtiyaç duyulan hizmetler için önceki yıl verileri de ortaya konularak bu rehberde belirtilen esaslar dahilinde ödenek teklif edilecek.

Döner sermaye gelirleri ile bütçe kaynakları birlikte kullanılarak yürütülen hizmetlerde, döner sermayeler aracılığı ile karşılanabilecek ihtiyaçlar için bütçeden ödenek talebinde bulunulmayacak.

Yüksek öğretim kurumları dışında kalan özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar son üç yıla ait bilanço, gelir tablosu ve yıl sonu kesin mizanı ile 2011 yılı altı aylık bilanço, gelir tablosu ve mizanını tekliflerine ekleyecek.

Genel bütçenin gelir (B) cetveli Maliye Bakanlığınca hazırlanacak. Özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumların gelir (B) cetvelleri ise bu idarelerce hazırlanarak bütçe tekliflerine eklenecek.

İdareler, gelir tahminlerinde döner sermaye ve fon gelirleri dışında kalan tüm gelir kaynaklarını dikkate alacak.

Mali hizmetler birimleri, bütçe tekliflerinin tavan dahilinde hazırlanmasını sağlamak üzere gerekli koordinasyonu yürüteceklerdir. Bütçe teklifleri e-bütçe sisteminde onaylanacak.

Çağrı kapsamında yer alan bütçe hazırlama rehberine göre bütçe teklifi hazırlanırken, ekonomide fiyat istikrarının sağlanması, gelir dağılımının düzeltilmesi, yatırımların teşvik edilmesi gibi hedeflerin gerçekleştirilmesinde kullanılan en önemli mali araçlardan birinin bütçe olduğu belirtilerek, bütçe harcamalarının nitelikleri ve etkileri farklı olduğunda bütçenin etkin bir mali araç olarak kullanılabilmesi için harcamaların temel kriterlere göre sınıflandırılması gerektiği kaydedildi.

Bu çerçevede, oluşturulan Analitik bütçe sınıflandırması, gider (kurumsal, fonksiyonel, finansman tipi ve ekonomik sınıflandırma) gelir ve finansmanın sınıflandırılması olarak üç bölüme ayrılıyor.

Çağrıda, kamu idarelerinin bütçe teklifleri hazırlarken, dikkat etmeleri gereken unsurlara da yer verildi.

-BÜTÇE TASARILARI YARINA KADAR GÖNDERİLECEK-

Merkezi yönetime dahil kamu idareleri, bütçe çağrısı ve bütçe hazırlama rehberi ile yatırım genelgesi ve eki yatırım programı hazırlama rehberindeki esas ve usuller çerçevesinde bütçe tekliflerini hazırlayacaklar ve yarına kadar kesinleşen bütçe tasarılarını 4 nüsha olarak Maliye Bakanlığına teslim edecekler.

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar ise bütçe tekliflerini TBMM'ye ve bir örneğini de Maliye Bakanlığına gönderecek.

Performans programlarını ilk defa hazırlayacak veya yenileyecek olan kamu idareleri performans programlarını hazırlayarak Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığına gönderecek.

Sosyal Güvenlik kurumları da 2012-2014 dönemi bütçelerini bu rehberde yer alan sınıflandırma kriterleri ve rehber ekindeki sınıflandırma listelerini esas alarak hazırlayacaklar ve merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısına eklenerek, TBMM'ye gönderilmek üzere Maliye Bakanlığına gönderecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber