Özel sökter madenlerde çalışacak işçi bulamayor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2011 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ta İŞKUR'a başvuran özel sektöre ait firmalar, maden ocaklarında çalışmak üzere aradığı 500 işçiyi bulamıyor.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışabilmek için büyük çaba sarf eden işsizler, aynı işi yapacakları kentteki özel firmalara ait maden ocaklarını tercih etmiyor.

Kentte kayıtlı 16 bin 407 işsiz bulunmasına rağmen yemek ve sosyal hakların yanı sıra başlangıç ücreti olarak 800 ile 1000 lira arasında ücret veren özel sektör ocakları, işsizlerin özellikle iş güvenliği endişeleri nedeniyle tercih edilmiyor.

TTK'da özel firmanın yürüttüğü galeri açma çalışmaları sırasında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında 30 madencinin hayatını kaybetmesinin de özel maden sektöründe istihdamı etkilemesi, firmaların işçi taleplerini karşılayamamasına yol açıyor.

İŞKUR Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte çok sayıda özel maden ocağı firmasının bulunduğunu ancak işletmelerin üretime yönelik çalıştıracak madenci bulamadıklarını söyledi.

Kentteki maden ocağı işletmelerinin kendilerinden eleman istediğini, işsizleri yönlendirmelerine karşın olumlu yanıt alamadıklarını anlatan Yiğit, şunları kaydetti:

''Bugün 500 kişi gelse 800 ile 1000 lira arasında maaş ve sosyal haklar tanıyan özel firmalarda yarın iş başı yaptırırız. Çok üzücü ki madenlerde çalışacak kişi bulamıyoruz. Bu yılın mart ayında Maden İşçiliği Kursu düzenledik. 25 işsiz genç 3,5 ay süreyle eğitime tabi tutuldu. Maden İşçiği Kursunu bitiren 25 vatandaşımızdan bile ancak 11'ini madenlerde çalışmaya ikna edebildik. Ne yazık ki insanlar üretime yönelik çalışmak istemiyorlar. Hizmet sektörüne bugün iş olsa yüzlerce kişi çalışmak için sıraya girer.''

Yiğit, madencilerin yıpranma paylarıyla 20 yılda emekli olma şansının bulunduğuna ifade ederek, ''Sanırım geçen yıl yaşana grizu patlaması da insanları madene girmekten korkuttu. Özel kömür ocaklarında yeterli iş güvenliğini alınmadığı zannedenler yanılıyor. Ancak bunlar doğru değil. Özel kömür ocakları da ilgililer tarafından düzenli denetleniyor ve devlet ocaklarından farkları bulunmuyor'' dedi.

-Üretime yok, hizmete çok-

Kentte şu anda 16 bin 407 kayıtlı işsizin bulunduğu, 1596 kişinin de bu yıl içinde çeşitli sektörlerde işe yerleştirildiğine işaret eden Yiğit, şunları kaydetti:

''Geçtiğimiz hafta istihdam garantili kaynakçılık kursu için kursiyer seçimi yaptık. 15 kişilik kurs için 20 kişi zorla toplayabildik. Bunlar arasında da 15'ini kursa katılmaları için güçlükle ikna ettik. Ama aynı gün büro sekterliği ve web tasarımı için 56 kişilik kursa, 445 vatandaş müracaat etti. Üretime yönelik çalışan bulamazken, hizmet sektörüne yoğun ilginin olduğunu görüyoruz. Ben tam tersi olmasını isterdim. Üretime yönelik sektörlerin maaşları daha iyi olmasına karşın rahat iş tercih ediliyor. Büroda, bilgisayar ve masa başında, temizlik ile güvenlikte çalışmak için çok yoğun vatandaş talebi var.''

Özel maden ocağı firması yetkilileri de kentte özel kömür ocaklarında 4 bin madencinin çalıştığını, üretimin artması için ihtiyaç duyulan elemanın karşılaşılmasında güçlükler yaşandığını kaydettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber