'Çadır stoku'nda ikinciyiz/ Video

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 27 Ekim 2011 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye meğer çadır zenginiymiş. Dünyada toplam 200 bin çadır stoku var. 100 bin stokla İran birinci. Türkiye ise 50 bin stokla ikinci.

Van'da yaşanan depremin ardından ?Bölgeye yeterli çadır gönderilmedi' eleştirileri yapıladursun Türkiye meğer çadır zenginiymiş... Türk Kızılayı'nın aslında çadır stoku bakımından birçok ülkenin önünde yeraldığını açıklayan Türk Kızılay'ı Çadır Üretim İşletmesi Genel Koordinatörü Mehmet Çebi'nin verdiği bilgilere göre Türkiye 50 bin adet çadır stoku ile elinde 100 bin çadır stoku bulunan İran'dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Dünyada ise toplam çadır stoku 200 bin adetmiş.

4 vardiya çalışılıyor

Kızılay Ankara Etimesgut'ta bulunan Çadır Üretim Tesisi'nde yılda 12-15 bin adet çadır üretimi gerçekleştiriliyor. Tesiste 75 kişi çalışıyor. Türk Kızılayı'nın çadır üretim tesisleri 4 vardiya çalışmaya başladı. Ellerinde 50 bin adet çadır stoku bulunan Kızılay, Van bölgesine şu ana kadar 30 bin adet çadır gönderimi yaptığını açıklıyor. Mehmet Çebi, ?Elimizde halen yaklaşık 20 bin adet çadır var. Şu anda bir çadır sıkıntısı yok. Olması halinde zaten üretim devam ediyor. Kullanıldıkça stokların yerini dolduruyoruz. Hem stoklarımızı doldurup hem de artan üretimi yine bölgeye göndereceğiz? dedi. Çebi, şu anda önceliklerinin yaşam konteynerleri adı verilen prefabrike evler olduğunu da söyledi.

Ellerinde bulunan 2 bin 600 adet Mevlana Evi'ni de Van bölgesine gönderdiklerini belirten Çebi, ?Kış şartlarından dolayı Mevlana Evi üretimi yaptırdığımız şirketler gelen talepler doğrultusunda yaşam konteynerleri üretmeye başladı. Biz de bu yapılan kampanyaları Kızılay olarak destekliyoruz? dedi.

Bankalar sipariş yarışında

Öte yandan deprem bölgesinde yaşanan çadır sıkıntısı için özel sektörde dört koldan alarma geçildi. Çadır üreticileri bağış yapmak için harekete geçen firmalardan gelen taleplere yetişmek için üretim kapasitelerini arttırdı.

Van bölgesine yardım yapmak isteyen firmalar çadır üreticilerinin kapasitelerini doldurdu. Özellikle bankalar, havayolu şirketleri çadır üreticilerine sipariş yağdırıyor. Çadır isteyen firmalardan gün içinde çok sayıda telefon aldıklarını kaydeden Koza Çadır yetkilisi, ?Sadece bir -iki saat içinde gelen telefon sayısı 20'nin üzerinde. Türkiye'nin dört bir yanından başta bankalar, havayolları ve özel şirketler olmak üzere tek kalemde binlerce sipariş alıyoruz. Bu yardımda bizim de katkımız olması için fiyatlarımızı olabildiğince aşağıya çektik. Normalde 850 TL'ye sattığımız şantiye modeli dediğimiz yarım daire şeklindeki çadırları 600 TL'ye veriyoruz. Ama talebe yetişmek çok zor. Çünkü 10 tane çadır ortalama 4 günde üretilebiliyor? açıklamasını yaptı.

Mevlana Evleri pet şişeden Çadırlara alternatif olarak Mevlana Evleri'nin üretimini de yapan Kızılay, önümüzdeki yıllarda bu evlerin sayısını arttırmayı planlıyor. ?Mevlana Evi? adı verilen prefabrike yapılar ortalama 4 kişiye kadar barınma imkânı sağlıyor. Mevlana Evleri'nin en büyük özelliği ise hammaddesinin tamamen atık pet şişelerden oluşması. Bir Mevlana Evi yaklaşık 3 bin adet 1.5 litrelik pet şişeden yapılıyor. Toplam 3 bin TL'ye mal olan Mevlana Evleri ortalama 4 dakikada kurulabiliyor.

Kızılay bu yıl nerelere çadır gönderdi?

Son olarak 6 bin 715 adet Simav depremine çadır gönderen Kızılay, bu yıl içinde 4 bine yakın çadırı da Suriye'deki rejimden kaçanların sığındığı Hatay bölgesine yolladı. Somali'ye ise ortalama 4 bin çadır gönderimi planlanıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber