MEB, kantincilere de rotasyon uygulayacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Kasım 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başta eğitimde her sorunun rotasyonla çözümlenmeye çalışıldığı son dönemde halkaya başka bakanlıklar da eklenmiş ve tüm kamu çalışanlarının kapsam içine alınabileceğinin işaretleri verilmiştir.

Okul müdürü çalıştığı yeri çiftlik haline getirdi, artık bir şey üretemiyor, iş körlüğü başladı bahaneleri ile okul müdürlerinin yerleri değişti.

Sıra müdür yardımcılarına geldi o da tamam.

Son halkada öğretmenler konuşulurken tepkilerden geri adım atıldı.

Genellikle denildi ki başarılı müdür başka yere gitsin orada da başarılı olsun. Keza müdür yardımcıları öyle.

Burasını kabul edelim de başarısız müdür başka yere gitsin burası kurtulsun başka yeri batırsın mantığını anlamak mümkün değil?

İşte asıl sorun burada. Başarısızı belirleyemiyor, eleyemiyoruz? Yani sorun rotasyon değil sorun denetim ve yönetim mekanizmasında... Bir kişi çalıştığı kurumda mutlu ise, çalışanları velileri ve öğrencileri benimsiyorlarsa bu kişiyi oynatmanın çok da yararı yok. Bu kişiden daha önceki başarısını başka kurumda da beklemek çok da ilmi ve mantıklı değil. Aynı şekilde kurum için yararlı olmayan birini kurumun başında tutmanın da anlamı yok.

Kantincilerin durumu:

Bakan Sayın Ömer DİNÇER'e bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Şu anda okul kantinlerini çalıştıranların büyük bir kısmının sözleşmeleri Okul Aile Birliği Yönetmeliği hükümlerine göre sona ermiştir.

Şöyle ki;

Okul Aile Birliği Yönetmeliği 31.05.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik hükmü ve Maliye Bakanlığının 20.10.2005 tarih ve 30 Sıra nolu tebliğine göre Kiralama süresinin 5 yıldan fazla olamayacağı düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre 31.05.2010 tarihinde yeniden ihale sürecine girilmesi gerekirken Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan;

04/05/2010 tarih ve B.08.0.SGB.0.06.00.00/820/3033 sayılı yazısında sürenin 10 yıla çıkarılacağı, bu konuda çalışma yapıldığı yönetmelik yayımlanacağı belirtilmiş ve son olarak yönetmelik yayımlanana kadar sözleşmelerin feshedilmemesi (10 yıla göre hareket edilmesi) emredilmiştir.

Bahis konusu yazı 04.05.2010 tarihinde yayımlanmıştır. Aradan 1,5 yıl geçtiği halde henüz bir düzenleme yapılmamıştır?

Düzenlemenin bir an önce yapılması gerekmektedir. Sayın bakan bilmelidir ki son yıllarda ? ? düzenlemesi kısa sürede sonuçlandırılacaktır.? ?Düzenleme çalışmaları devam etmektedir.?,(? taslağı Maliye bakanlığına gönderilmiştir.) gibi cümleler her defasında söylenmekte fakat sonuçlandırmaya gelince yıllarca dahi beklenebilmektedir.

Örneğin 2009 yılında bakanlığın öğrencileri izinli saymaları nedeniyle öğretmen okula geldiği halde öğrencinin okula gelmediği (gelip gelmeyeceği belli olmayan) günlerde öğretmenin ek dersinin kesilmesinin doğru olmadığına ilişkin açıklamalar yapılmış ve bakanlığa başvurulmuştur.

Bakanlık verdiği cevapta; ?Söz konusu sorunun çözümüne yönelik olarak ilgili mevzuatında değişiklik yapılması yönünde çalışma yapılarak bir taslak hazırlanmış olup, görüşleri alınmak üzere Maliye Bakanlığına gönderilen taslak halen bu Bakanlıkta değerlendirilmektedir.?

Cümlelerine yer verilmiştir.

Bu sorunun üzerinden 2,5 yıl geçti halen bir düzenleme yada açıklama yok.

MEB'deki en önemli sorunlardan biridir kişilerin geleceklerini görememeleri?

Konumuza dönecek olursak;

Sayın bakanın kantinlerle ilgili düzenlemeyi yapması ve şu anda mevzuata aykırı olarak sürdürülen işletme faaliyetlerinin bir an önce hukuki alt yapıya kavuşturulması gerekir.

Kaldı ki Rotasyon'un bu kadar önem kazandığı bir dönemde sayın bakanımız bunu fırsat bilebilir ve kantincilere de rotasyon uygulamasını gerçekleştirebilir.

Kötü okulda çalışan iyi okul da görsün diye uygulanan rotasyon mantığına göre az kazanan kantincinin çok kazanan kantini işletmesi de düşünülmesi gerekmez mi?

Rotasyon furyası kantincilere de vuracak mı zaman gösterecek fakat düzenleme yapılması kaçınılmaz?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber